Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

PvdD wil af van ongewenst drukwerk

06 FEB 2013

DEN HAAG - De Partij voor de Dieren wil af van de huis-aan-huisbladen en reclamefolders die ongevraagd in de brievenbus worden gegooid. Volgens de partij levert het te veel vervuiling op en ergeren veel mensen zich aan het ongevraagde drukwerk.

Esther Ouwehand
Esther Ouwehand
Foto: ANP

PvdD-Kamerlid Esther Ouwehand stelde woensdag in de Tweede Kamer voor dat reclamefolders alleen nog maar bezorgd mogen worden bij mensen die hebben aangegeven het drukwerk te willen ontvangen. Gemeenten zijn nu nog verplicht om hun burgers via huis-aan-huisbladen te informeren over gemeentezaken en -vergunningen. Het Kamerlid wil dat gemeenten dit op een andere manier mogen organiseren.

„Het is niet meer van deze tijd dat deurmatten vol liggen met stapels brochures, folders en krantjes om mensen te informeren. We moeten de standaard omkeren: mensen digitaal informeren, tenzij zij liever een gedrukt exemplaar in handen krijgen”, aldus Ouwehand.

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Milieu) was niet enthousiast. Ze vroeg zich in het overleg af of het voorstel van Ouwehand wel te handhaven is. Zo moet er worden gecontroleerd of folderaars zich aan de regels houden en daar komen dan ook kosten bij kijken, stelde ze.

Daarnaast vroeg Mansveld zich af zich af of er veel mensen zijn die in deze economische tijden de folders met aanbiedingen wel willen missen. Mochten mensen deze reclame niet willen ontvangen, dan is daar nu al een nee/nee-sticker, waardoor de folders en huis-aan-huisbladen niet meer in de bus komen.

De staatssecretaris benadrukte verder dat er al veel wordt gedaan om de hoeveelheid afval door reclamefolders terug te dringen. Zo worden er afspraken gemaakt over de plastic omhulsels, die steeds minder gebruikt moeten gaan worden.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
9.2 °C
O1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%