Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Jacht op Beatrixmunten is geopend

06 FEB 2013

ENSCHEDE - Terwijl woensdagmiddag in Utrecht de eerste 'dubbelkoppen' worden geslagen, zijn verzamelaars verwoed bezig om hun collectie Beatrixmunten te completeren. „De troonsafstand is geweldig voor de muntenhandel”, zegt Johan de Ruiter van Verzamelaarsmarkt.nl.

Foto: ANP

Volgens De Ruiter zal elke verzamelaar zijn hand willen leggen op de nieuwe dubbelkop, een munt van 2 euro met zowel Beatrix als Willem-Alexander erop. Het is immers de eerste munt met de aanstaande koning erop. „Zodra die beschikbaar zijn, gaan wij die voor de nominale waarde in onze kantoren leggen. Zoals de postkantoren dat vroeger deden.”

Maar nu het portret van Willem-Alexander dat van Beatrix zal vervangen op de muntstukken, wordt het lastiger om de munten met het aftredend staatshoofd te pakken te krijgen. „We zien een enorme piek in de verkoop van munten met Beatrix erop. Veel verzamelaars, maar ook 'gewone mensen', zijn bezig hun collectie compleet te maken. Van sommige munten, zoals speciaal uitgegeven 5 of 10 euromunten, is de oplage helemaal zo groot niet, dus ze moeten nu toeslaan.”

Volgens De Ruiter was hetzelfde zichtbaar na de abdicatie van Juliana. „In 1980 was het echt onvoorstelbaar. Binnen een paar weken waren een aantal munten uitverkocht.”

Overigens werd ook na het aftreden van Juliana als koningin een dubbelkop geslagen. Dat was voor het eerst. „Een compleet setje met een gulden, rijksdaalder en een vignetje kost bij ons 9,95 euro. Niet heel veel dus, de munt was immers nationaal beschikbaar en dus was de oplage groot. Verzamelaars hebben allemaal zo'n setje, of willen hem hebben.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.7 °C
WZW3
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%