Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Groningers willen geen gesteggel over geld

06 FEB 2013

DEN HAAG - Inwoners van Groningen zitten niet te wachten op politiek gesteggel over geldbedragen om het gebied dat de gevolgen van de gaswinning voelt beter te beschermen. Die boodschap had burgemeester Albert Rodenboog van Loppersum woensdag voor de Tweede Kamer.

Foto: ANP

Rodenboog hoopt dat het de Kamer donderdag lukt om in het debat met minister Henk Kamp (Economische Zaken) over de gaswinning het vertrouwen van de Groningers een beetje terug te winnen. „Kamp was bij ons en vroeg om vertrouwen. Maar dat moet je ook verdienen.” Hij gaf aan dat dat kan door „niet te steggelen over geldbedragen, maar te praten over de veiligheid, goede schadeafwikkeling en laten zien dat Groningers serieus worden genomen. Want er moet wel iets gebeuren.”

Ook Hilda Groeneveld van de Groninger Bodem Beweging hield de Kamerleden tijdens de hoorzitting voor dat de bewoners „allereerst gaan voor veiligheid”. Het bedrag van 100 miljoen euro dat is aangekondigd om gebouwen te versterken noemde zij niet realistisch. „Tegen zwaardere bevingen is geen huis bestand. Het is wachten op de klap die gaat komen. Wat mij betreft kopen ze onze woning op en ga ik verhuizen. Ik ben bang.”

Fysisch geograaf Ko Huissteden wees erop dat het advies van het Staatstoezicht op de Mijnen, om minder gas te winnen, niet wordt opgevolgd. Huissteden is tevens betrokken bij de organisatie Schaliegasvrij Nederland. „In de discussie over schaliegas wordt steeds gezegd dat het Staatstoezicht op de Mijnen toeziet op veilige winning. Nu wordt een advies gewoon terzijde gelegd, dat biedt weinig hoop voor de toekomst.” Hij vindt dat beter moet worden geluisterd naar deze controleur, die erop let dat de gaswinning op een veilige manier gebeurt. „Na de dijkdoorbraak in Wilnis volgde meteen ontzettend veel onderzoek. Hier is aangegeven dat we niet kunnen stoppen met gaswinning.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.2 °C
O2
Beurs AEX
AEX 528.52
+ / - +0.14%