Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie

Extra waakzaamheid op Nederlandse ambassade

06 FEB 2013

ANKARA - Personeel op de Nederlandse ambassade in de Turkse hoofdstad Ankara en van het consulaat in Istanbul is extra waakzaam in verband met de aanslag op de Amerikaanse ambassade van afgelopen week. Een linkse zelfmoordterrorist van de terreurbeweging DHKP-C blies zichzelf op uit protest tegen de stationering van Amerikaanse patriotraketten. Ook Nederland heeft op verzoek van de Turkse regering dergelijke afweerraketten gestuurd.

Foto: AFP

„Over eventuele extra veiligheidsmaatregelen kunnen we geen uitspraken doen. Maar er verschijnt natuurlijk het nodige in de pers over de aanslag op de Amerikaanse ambassade vorige week en het is logisch dat we daarom een stuk alerter zijn”, stelde de Ambassaderaad van de politieke afdeling, Govert Visser, woensdag tegen het ANP.

Over de beveiliging van het consulaat in Istanbul wilde hij verder ook niets kwijt. „Die situatie zal voorlopig wel zo blijven, maar hoe we dan precies alerter zijn, daar kan ik geen uitspraak over doen.” Het pand ligt aan een drukke winkelstraat waardoor de beveiliging een lastige klus is.

De opdracht voor de zelfmoordaanslag van vrijdag kwam volgens het Turkse dagblad Bügun uit Nederland. De krant baseert zich daarbij op Turkse inlichtingendiensten. Die stellen dat het bevel kwam van DHKP-C chef Mussa Assaoglu, die in Nederland zou verblijven.

Visser wilde geen commentaar geven op deze link met Nederland en op de vraag of de aanslag mogelijk met de stationering van de Patriots te maken heeft.

9.7 °C
NW1
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 447.22
+ / - +1.26%