Dit is het laatste gratis Premium artikel dat u kunt lezen. Tijd voor een abonnement?
premium

'CDA moet in sneltreinvaart veranderen'

06 FEB 2013

DEURNE - Het CDA moet in sneltreinvaart veranderen, vinden vier afdelingen van de partij uit Noord-Brabant en Limburg. In een manifest stellen ze dat het CDA „minder beginselpartij” en „meer partij van de regio's” moet worden.

Foto: anp

De opstellers hebben hun manifest woensdag in de Tweede Kamer overhandigd aan CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma. Veranderingen in de partij moeten geen kwestie van maanden, maar van weken zijn, verklaren de CDA-afdelingen Boxmeer, Deurne, Horst aan de Maas en Venray. Ze willen zich bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar „sterker kunnen onderscheiden”.

Het manifest bestaat uit 34 punten die ervoor moeten zorgen dat het CDA „zich verpopt van rups naar vlinder”. Zo moet de partij bijvoorbeeld „minder Haags” en „meer van het volk” worden.

De lokale CDA'ers kunnen zich vinden in het rapport dat burgemeester van Den Bosch Ton Rombouts heeft opgesteld na de verkiezingsnederlaag van de partij. Hun voornaamste punt is dat het allemaal sneller moet: aanbevelingen van Rombouts moeten „per ommegaande ingevoerd worden“ volgens het principe „geen woorden maar daden”, benadrukken de vier afdelingen.

Rombouts constateerde in zijn rapport dat het verlies vooral te wijten was aan tweespalt in de partij en onduidelijkheid van de standpunten.

Vaker Premium artikelen lezen?
Registreer en lees elke maand
15 Premium artikelen gratis!
Vaker Premium artikelen lezen?
Dit is het laatste gratis Premium artikel dat u kunt lezen. Tijd voor een abonnement?