Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'CDA moet in sneltreinvaart veranderen'

06 FEB 2013

DEURNE - Het CDA moet in sneltreinvaart veranderen, vinden vier afdelingen van de partij uit Noord-Brabant en Limburg. In een manifest stellen ze dat het CDA „minder beginselpartij” en „meer partij van de regio's” moet worden.

Foto: anp

De opstellers hebben hun manifest woensdag in de Tweede Kamer overhandigd aan CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma. Veranderingen in de partij moeten geen kwestie van maanden, maar van weken zijn, verklaren de CDA-afdelingen Boxmeer, Deurne, Horst aan de Maas en Venray. Ze willen zich bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar „sterker kunnen onderscheiden”.

Het manifest bestaat uit 34 punten die ervoor moeten zorgen dat het CDA „zich verpopt van rups naar vlinder”. Zo moet de partij bijvoorbeeld „minder Haags” en „meer van het volk” worden.

De lokale CDA'ers kunnen zich vinden in het rapport dat burgemeester van Den Bosch Ton Rombouts heeft opgesteld na de verkiezingsnederlaag van de partij. Hun voornaamste punt is dat het allemaal sneller moet: aanbevelingen van Rombouts moeten „per ommegaande ingevoerd worden“ volgens het principe „geen woorden maar daden”, benadrukken de vier afdelingen.

Rombouts constateerde in zijn rapport dat het verlies vooral te wijten was aan tweespalt in de partij en onduidelijkheid van de standpunten.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.0 °C
Z3
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - 0.0%