Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

D66 en GroenLinks: schroef gaswinning terug

06 FEB 2013

DEN HAAG - GroenLinks en D66 willen dat de gaswinning in Groningen wordt verminderd. Beide partijen wijzen erop dat het onverstandig is om op de huidge manier door te gaan.

Foto: ANP

Volgens Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) is het „onverstandig, onnodig en brengt het de veiligheid van de mensen in Groningen in gevaar” als het kabinet het advies van het Staatstoezicht op de Mijnen, om minder gas te winnen en zo de kans op en het risico van zwaardere bevingen te beperken, niet volgt. Zij vindt het bovendien verstandig om niet alle gas op te maken, maar wat over te laten voor volgende generaties.

Ook Stientje van Veldhoven (D66) vindt dat de gaswinning „preventief verminderd moet worden”. „Het is het enige dat we kunnen doen. Het is belangrijk dat we nu niet eerst een jaar ergens op gaan studeren. Mensen moeten er wel weer vertrouwen in krijgen. Het is prima om gebouwen te verstevigen, maar schroef ook zo veel als redelijkerwijs haalbaar is de gaswinning terug. Wat in de grond zit, bederft niet.”

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) gaf eerder aan dat het niet voor de hand ligt om in de huidige economische omstandigheden de gaswinning te verminderen. Het gas is nodig om op te koken en gebouwen mee te verwarmen en 20 procent minder gaswinning zorgt voor een financiële tegenvaller van 2,2 miljard euro.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.3 °C
ZW3
Beurs AEX
AEX 523.71
+ / - -0.41%