Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Referendum maakt Wilders nog geen Cameron

06 FEB 2013

DEN HAAG - De Tweede Kamer stemt volgende week donderdag over een plan om te komen tot een raadgevend referendum. PVV-leider Geert Wilders wil boter bij de vis over dit initiatiefwetsvoorstel van PvdA, GroenLinks en D66. Het voorstel ligt al 3 jaar op de plank.

Geert Wilders
Geert Wilders
Foto: ANP

Wilders hoopt een referendum te organiseren over de vraag of Nederland wel of niet in de Europese Unie moet blijven. Maar als hij denkt dat met dit voorstel te kunnen bereiken, heeft hij pech, aldus Pierre Heijnen van de PvdA. De Britse premier David Cameron kwam recent aanzetten met een 'in-out-referendum' over Europa, maar dat zit er met het Nederlandse initiatiefwetsvoorstel niet in.

In het referendum in het voorstel van PvdA, GroenLinks en D66 kunnen de burgers zich uitspreken over nieuwe wetten. Verdragswijzigingen op Europees niveau worden inderdaad als nieuwe wet voorgelegd aan de lidstaten. Maar het zijn dus alleen wijzigingen. De deelnemers aan zo'n referendum kunnen dus wel invloed uitoefenen op het Europese beleid. Tenminste als de regering de uitspraak overneemt, want dat hoeft ook weer niet.

Allerlei belangengroeperingen kunnen zo'n referendum voor elkaar proberen te boksen, maar ze moeten eerst minstens 300.000 handtekeningen verzamelen om een verzoek om een referendum te kunnen staven.

Wilders was dinsdag in het Europadebat met premier Mark Rutte begonnen over het wetsvoorstel. PvdA-leider Diederik Samsom zei toen dat er rond het voorstel nog juridische details moesten worden opgelost. Zo ligt er ook nog een voorstel voor een correctief referendum, waarvoor de grondwet moet worden gewijzigd. Wijziging van de grondwet is echter een zaak van zeer lange adem.

Oorspronkelijk was het de bedoeling om die twee referendavoorstellen tegelijk te behandelen in het parlement, maar op verzoek van Wilders worden ze nu dus uit elkaar gehaald.

Samsom steunde vorige week plannen van Wilders om een referendum over Europa mogelijk te maken niet. Samsom zei dat dat niet nodig is omdat de Europese verkiezingen van volgend jaar juni kunnen worden opgevat als een referendum. Bovendien is een referendum over wel of niet in de EU „veel te plat en te smal”.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
9.2 °C
O1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%