Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Privacy patiëntdossier lek

11 FEB 2013 Jan-Willem Navis

Informatie in het Elektronisch Patiëntendossier (EPD) is makkelijk naar een persoon te herleiden, omdat ook de postcode van patiënten wordt opgevraagd.

Het bericht van een directielid van Labelsoft, een leverancier van software voor patiëntendossiers. Op een afgesloten supportforum spreekt hij onomwonden zijn zorgen uit over de dataverzameling.
Het bericht van een directielid van Labelsoft, een leverancier van software voor patiëntendossiers. Op een afgesloten supportforum spreekt hij onomwonden zijn zorgen uit over de dataverzameling.
Foto: TLG

Het door de overheid gesubsidieerde medisch onderzoeksinstituut Nivel verzamelt momenteel alle patiëntdossiers van Nederlanders. ''De gegevens van de patiënten zijn volstrekt niet meer anoniem'', schrijft de directeur van softwareleverancier Labelsoft op een afgesloten internetpagina voor huisartsen. In openbare informatie is nergens te vinden dat de medische dossiers van Nederlanders zonder hun toestemming door derden wordt ingezien.

Buitenechtelijke relatie

Het Nivel verzamelt alle informatie uit consulten en medicatiedossiers. Maar het krijgt ook inzicht in zogeheten contra-informatie. In dit deel van het patiëntendossier kan bijvoorbeeld te zien zijn of iemand een buitenechtelijke relatie heeft, omdat dit van belang kan zijn bij seksueel overdraagbare aandoeningen.

Daarnaast worden ook de geboortedatum, het geslacht en de vier cijfers van de postcode meegestuurd. Met deze informatie valt in 80 procent van de gevallen een dossier te matchen met een persoon, zegt dr. Matthijs Koot van de UvA, die vorig jaar promoveerde op dit onderwerp.

Lees meer in De Telegraaf van vandaag

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
21.9 °C
O3
Beurs AEX
AEX 521.73
+ / - +0.97%