Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Maurice de Hond

50PLUS blijft ook bij De Hond groeien

17 FEB 2013

RIJSWIJK - 50PLUS blijft ook groeien in de peiling van Maurice de Hond. Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, zou de partij 16 zetels krijgen, drie meer dan in de peiling een week eerder. In de peiling van TNS NIPO groeide de partij ook al fors, tot zelfs 24 zetels, bleek enkele dagen geleden. De partij zou na de VVD de tweede partij van het land worden.

Foto: Maurice de Hond

In de peiling van De Hond moet 50PLUS de VVD (24 zetels), PvdA (21), PVV (22) en SP (21) voor zich dulden. Het CDA staat ook op 16 zetels. De ChristenUnie zou zes zetels krijgen, GroenLinks, de SGP en de Partij voor de Dieren elk drie.

"Het is zeker niet zo dat de kiezers van 50PLUS alleen maar kiezers zijn met lagere inkomens. Onder de kiezers van 50 jaar en ouder met een hoog inkomen scoort 50PLUS 15%. Daarmee staat die partij daar op de tweede plaats na de VVD. Onder de oudere kiezers met de laagste inkomens scoort 50PLUS 28%. Bijna 3 keer zo veel als de PvdA", aldus De Hond

 

"De oudste groep kiezers was altijd de groep kiezers met de kleinste electorale bewegingen. Tot 20 jaar geleden was bij die groep nog vrijwel de uitslag van de periode van de verzuiling te zien (met hoge scores voor CDA en PvdA, wat minder van de VVD en de overige partijen hadden amper een aanhang)."

De laatste 10 jaar zijn de bewegingen al groter (met name door het wegzakken van het CDA), maar inmiddels zijn de oudere kiezers meer in beweging dan de overige kiezers. Wel moet erbij bedacht worden dat inmiddels al kiezers tot deze groep behoren die in 1977 voor het eerst naar de stembus gingen!  De meerderheid van de kiezers boven de 50 jaar zijn inmiddels na de Tweede Wereldoorlog geboren. (Dat zijn kiezers tussen de 50 en 68 jaar).

 

Van alle kiezers is 56% (vrij) ontevreden over het kabinet en hoopt 48% dat ze de rit niet uitzitten. Onder de kiezers van 50 jaar en ouder zijn deze percentages resp.  68% en 58%.  Uit het onderzoek over de woningmarktdeal tussen kabinet en drie oppositiepartijen blijkt het cynisme ook. 21% van de kiezers denkt dat met deze plannen de woningmarkt weer wordt vlotgetrokken.

Wel is een ruime meerderheid van kiezers van de 2 regeringspartijen en D66, ChristenUnie en SGP positief over het feit dat er een deal is gemaakt. Maar electoraal levert het nu niets op.

57% vindt het een grote fout van VVD en PvdA om bij de vorming van het kabinet geen rekening te houden met de samenstelling van de Eerste Kamer.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.2 °C
Z1
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - 0.0%