Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie

Erbudak ging haar eigen weg

22 FEB 2013

AMSTERDAM - Aysel Erbudak, de nu geschorste bestuursvoorzitter van het geprivatiseerde Slotervaartziekenhuis in Amsterdam, is een opvallende verschijning in de wereld van ziekenhuisbestuurders. Regelmatig was ze de afgelopen jaren te zien in talkshows op de tv.

Aysel Erbudak
Aysel Erbudak
Foto: Schnater, Michel

In 2007 was ze de eerste voorzitter van een algemeen ziekenhuis met een bv-status. Een investeringsmaatschappij had het Slotervaart het jaar daarvoor overgenomen. Ze was zelf aandeelhoudster in die investeringsmaatschappij. Het ziekenhuis had forse schulden. De overname voorkwam een faillissement. Er werd flink geïnvesteerd en schulden werden afgelost.

De afgelopen jaren liep Erbudak regelmatig te hoop tegen zorgverzekeraars. Ze deinsde er niet voor terug om de confrontatie aan te gaan. Zo stapte ze in 2001 naar de rechter omdat verzekeraar CZ de geleverde zorg voor borstkankerpatiënten in het Slotervaart onder de maat vond. Uiteindelijk kreeg Erbudak deels gelijk. „Het Slotervaartziekenhuis werd uiteindelijk als „kan beter” gecategoriseerd maar het kan nooit hoger scoren omdat het minder dan 150 borstkankeroperaties per jaar uitvoert.”

In 2010 kreeg het ziekenhuis een vergunning om een abortuskliniek te openen. Dat gebeurde nadat eerder een abortuskliniek in Amsterdam moest sluiten wegens financiële problemen. De overname leidde tot vragen in de Tweede Kamer. In datzelfde jaar daagde Amsterdam het ziekenhuis voor de rechter omdat het weigerde een lening en rente terug te betalen.

De ondernemende Erbudak deed in 2008 pogingen om de noodlijdende IJsselmeerziekenhuizen in Flevoland over te nemen. Maar zorgondernemer Loek de Winter werd uiteindelijk eigenaar, zeer tegen de zin van het personeel dat liever in zee was gegaan met Erbudak. In datzelfde jaar wilde het Slotervaart ook het Bovenij-ziekenhuis in de hoofdstad overnemen.

13.2 °C
NO2
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 449.09
+ / - +0.42%