Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Taakstraf voor NVU-voorman Kusters

26 FEB 2013

ALMELO - Voorzitter Constant Kusters (41) van de extreem rechtse Nederlandse Volks Unie (NVU) is dinsdag veroordeeld tot een taakstraf van 40 uur en een voorwaardelijke celstraf van 2 weken. Volgens de rechtbank in Almelo heeft Kusters zich tijdens een demonstratie van de NVU in mei 2011 in Enschede schuldig gemaakt aan belediging van Turken en Marokkanen en aangezet tot discriminatie.

Demonstratie Nederlandse Volksunie (NVU) met voorman Constant Kusters
Demonstratie Nederlandse Volksunie (NVU) met voorman Constant Kusters
Foto: Sjef Prins- APA Foto

De Duitse neonazi Axel Reitz, die ook op de demonstratie sprak, is veroordeeld tot een boete van 500 euro en een week voorwaardelijke celstraf. Twee medestanders van Kusters moeten respectievelijk een taakstraf van 30 uur uitvoeren en een boete van 500 euro betalen.

Tijdens de demonstratie, die gericht was 'tegen de multiculturele terreur en voor een totale immigratiestop', werden leuzen gescandeerd als 'Nederland voor de Nederlanders' en 'Ali B. en Mustafa, ga terug naar Ankara'. Ook droegen de demonstranten vlaggen met het White Power-symbool.

De uitspraken komen nagenoeg overeen met de straffen die het Openbaar Ministerie eerder tegen de vier had geëist. De rechters voegden een voorwaardelijke celstraf aan de geëiste taakstraf voor Kusters toe, omdat hij in het verleden ook al is veroordeeld voor discriminerende uitlatingen. Kusters zelf beriep zich op het recht van vrije meningsuiting.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
19.4 °C
ZZW2
Beurs AEX
AEX 516.62
+ / - -0.58%