Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

's Nachts geen prostitutie

26 FEB 2013 Ruben Koops

AMSTERDAM - Prostituees achter de ramen of in het bordeel moeten in het holst van de nacht hun werkzaamheden staken. Amsterdamse hoeren en pooiers worden verplicht om tussen 4.00 uur en 9.00 uur ’s ochtends de gordijntjes gesloten te houden.

Foto: ANP

Dat staat in de nieuwe prostitutieregels waarover de gemeente Amsterdam vandaag een besluit heeft genomen. Ook de minimumleeftijd van sekswerkers gaat verplicht omhoog van 18 naar 21 jaar. In Amsterdam werken ongeveer 8000 prostituees, aldus cijfers van het stadsbestuur. Het merendeel hoereert zich onvrijwillig, schattingen lopen uiteen van 8 tot 90 procent van de vrouwen die tegen hun zin in prostitutie zijn beland.

Bedrijfsplan

Nieuwe prostituees moeten met hun exploitanten een ‘bedrijfsplan’ opstellen met daarin afspraken over de werktijden, het salaris en de taalvaardigheid. Raamexploitanten worden verantwoordelijk gemaakt voor het tegengaan van misstanden, in het bedrijfsplan moet staan hoe zij de rechten van hun prostituees gaan beschermen.

Door het invoeren van sluitingstijden voor bordelen en ramen gelden voor de seksbranche dezelfde regels als voor de horeca in de stad. In het weekend mogen hoerenlopers een uurtje langer door en gaat de deur om 5.00 uur dicht. Volgens het stadsbestuur is er in de vroege uurtjes te weinig toezicht op de prostitutiebranche. Prostituees krijgen dan het meest te maken met agressieve en dronken klanten.

Ook heeft het Openbaar Ministerie geconstateerd dat slachtoffers van mensenhandel meestal in de vroege uurtjes te werk worden gesteld.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
12.1 °C
ONO1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%