Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

’Kans op missers in zaak-Vaatstra’

27 FEB 2013 Saskia Belleman en Jolande van der Graaf

LEEUWARDEN - Justitie had Jasper S., de vermeende moordenaar van Marianne Vaatstra, in het Pieter Baan Centrum (PBC) en niet slechts ambulant op zijn geestesgesteldheid moeten laten onderzoeken.

Dat zegt forensisch psycholoog Ernst Ameling, die achttien jaar bij het PBC werkte en tien jaar de scepter zwaaide over de afdeling forensische psychologie bij het PBC.

Jasper S. werd nu enkele malen in zijn Zwolse cel onderzocht door een forensisch psycholoog en psychiater en er werden naspeuringen gedaan naar zijn achtergronden. Een onderzoek in het PBC duurt zeven weken en wordt verricht door een team aan deskundigen met uiteenlopende specialismen.

Groepsobservatie

Ameling: „Zo’n team heeft voortdurend overleg en toetst elkaar de hele tijd. Dat is bij ambulant onderzoek veel minder het geval, waardoor er makkelijker missers in het onderzoek sluipen. Bovendien is er geen zeven weken durende groepsobservatie zoals in het PBC. Het is opmerkelijk dat justitie in deze zware zaak niet alles uit de kast heeft gehaald.”

Lees meer in De Telegraaf

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
10.8 °C
W1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%