Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie

Tekort slaap funest voor hart

27 FEB 2013 Arianne Mantel

Slecht nieuws voor mensen die slechte slapers zijn en ook nog eens minder dan zes uur per nacht slapen: zij hebben maar liefst een 65 procent hogere kans op het krijgen van een hart- of vaatziekte.

Foto: Getty Images

Dat in vergelijking met met mensen die goed en zeven tot acht uur per nacht slapen. Dat is de uitkomst van een onderzoek naar het effect van de duur en de kwaliteit van de slaap op het krijgen van hart- en vaatziekten. Het onderzoek is uitgevoerd door het RIVM en de Wageningen University en wordt vandaag bekend gemaakt.

In ons land zijn ruim 1 miljoen patiënten die lijden aan hart- en vaatziekten.  Eén op de drie overlijdt eraan. Volgens onderzoekster Marieke Hoevenaar-Blom lijkt het voor de hand te liggen om met deze uitkomsten 'slaap' toe te voegen aan het rijtje traditionele leefstijlfactoren. „Dat zijn nu nog een gezonde voeding, niet roken, matig alcohol drinken en voldoende bewegen. Dus als voldoende en goed slapen de kans op het krijgen van hartziektes kan verminderen, is dat een belangrijke gezondheidswinst."

Lees meer vandaag in de Telegraaf.

-3.3 °C
O2
Beurs AEX
AEX 449.6
+ / - -0.88%