Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Dijsselbloem praat met oppositie over budget

27 FEB 2013

DEN HAAG - De eerste gesprekken van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën met fractievoorzitters van de oppositie over de begroting van 2014 zijn achter de rug. Hij sprak woensdagmorgen met de leiders van 50PLUS, de ChristenUnie en de SGP.

Foto: ANP

De gesprekken verliepen constructief, aldus de minister. Hij wil de fractievoorzitters op de hoogte stellen van de procedure na de bekendmaking van de cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) donderdag over het begrotingstekort en de economische groei. Het gaat erom hoe kabinet en Tweede Kamer ervoor kunnen zorgen dat Nederland eind april een begroting op hoofdlijnen indient bij de Europese Commissie.

Coalitiepartijen VVD en PvdA houden voor 2014 rekening met de noodzaak om nog eens 4 miljard euro extra te bezuinigen om het begrotingstekort op of onder de 3 procent te brengen. Deze besparing komt dan bovenop de 16 miljard euro die dit kabinet bij het aantreden al overeenkwam.

Een woordvoerder van de minister benadrukte dat het niet om een onderhandelingsrondje gaat zoals toenmalig minister Jan Kees de Jager van Financiën vorig voorjaar maakte. Die ging langs de Kamer na de val van het eerste kabinet-Rutte om alsnog de begroting voor 2013 op tijd in Brussel te krijgen. Toen werden met de fractievoorzitters wel specifieke afspraken over bezuinigingen gemaakt.

De bewindsman wilde niet ingaan op opmerkingen van VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra. Die wil dit jaar afzien van nieuwe bezuinigingen, maar in 2014 opnieuw besparen. „Een derde door belastingverhoging, twee derde door in de uitgaven te snijden”, liet Zijlstra in de Volkskrant weten.

Dijsselbloem voert in de middag nog gesprekken met het CDA, D66, de PVV en de SP. Donderdag spreekt hij met de fractievoorzitters van GroenLinks en de Partij voor de Dieren.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.0 °C
ONO2
Beurs AEX
AEX 528.5
+ / - +0.14%