Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Omroep MAX komt met tweede ouderenombudsman

27 FEB 2013

HILVERSUM - Nederland krijgt een tweede ombudsman voor ouderen. Nu bestaat die alleen bij het Nationaal Ouderenfonds, maar Omroep MAX kondigt nu ook aan met een ombudsman te komen, gelieerd aan het consumentenprogramma Meldpunt. „Beetje zonde dat we er allebei geld en tijd insteken”, reageert Ouderenombudsman Jan Romme.

Foto: tlg

Volgens Jan Slagter van MAX hoeven de twee elkaar niet te bijten, omdat zijn ombudsman adviezen geeft aan ouderen die specifieke vragen hebben: „De Ouderenombudsman van het ouderenfonds signaleert veel meer de problemen onder ouderen en probeert die dan op de maatschappelijke agenda te krijgen.” Bovendien zegt Slagter niet met vrijwilligers te willen werken, zoals dat volgens hem wel het geval is bij het ouderenfonds: „Ik wil niet dat mensen op een verkeerde manier worden voorgelicht.”

Volgens Romme is zijn organisatie juist steeds meer geprofessionaliseerd met betaalde krachten, maar dat bellers „nooit en te nimmer” verkeerde informatie hebben gekregen. Net als Slagter neemt ook Romme mogelijk enkele professionele krachten van de Stichting Ombudsman over die dit jaar stopt. Romme zegt, net als Slagters toekomstige ombudsman, alle vragen die ouderen stellen te beantwoorden. Om die reden vindt Romme het juist jammer dat er nu een tweede komt.

Slagter vindt twee ombudsmannen voor ouderen niet verwarrend is, „omdat we het duidelijk gaan communiceren. Het is een service naar onze leden. De ombudsman komt ook met een wekelijkse rubriek in ons aankomende omroepblad.” Omroep MAX is niet meer alleen een omroep, maar profileert zich steeds meer als ook een organisatie voor ouderen. Volgens Romme is dat de reden waarom de omroep nu met een eigen ombudsman komt.

Beide ombudsmannen zeggen wel over enige tijd met elkaar te gaan praten. „Onze neutraliteit is een groot goed. Daar leveren we niet veel op in. Maar als we aan het bureau dingen samen kunnen doen zonder onze neutraliteit te verliezen, ben ik daar voor in”, aldus Romme. „Wellicht dat het er ooit van komt”, zegt Slagter op de vraag waarom hij geen samenwerking heeft gezocht. „Maar als de ombudsman van het ouderenfonds vragen krijgt die de organisatie niet kan beantwoorden, kunnen ze die altijd naar ons doorsturen.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.3 °C
ZZO2
Beurs AEX
AEX 525.89
+ / - +0.62%