Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Vorden wil op 4 mei langs Duitse graven

27 FEB 2013

VORDEN - Bij de komende Dodenherdenking in het Gelderse Vorden wil het plaatselijke Comité 4 Mei langs de graven van Duitse soldaten lopen. Dat is na veel wikken en wegen besloten, zei voorzitter Bart Hartelman van het comité woensdagmorgen.

Henk Aalderink
Henk Aalderink
Foto: anp

Ook vorig jaar wilde het comité de gesneuvelde Duitse militairen betrekken bij de herdenking in Vorden. Dat leidde tot felle reacties. Na een kort geding verbood de rechter burgemeester Henk Aalderink van Bronckhorst om langs de Duitse graven te lopen. In hoger beroep oordeelde het hof in Arnhem vorige week dat het verbod onterecht was en dat de Vordense herdenking zorgvuldig was voorbereid.

Dat was voor het comité reden op de ingeslagen weg voort te gaan. De Duitse graven maken geen deel uit van de herdenking zelf. Als gebaar van verzoening wordt er na afloop langsgelopen. Dit jaar wordt daar ook het graf van drie gefusilleerde Jehova's getuigen bij betrokken.

Het gemeentebestuur van Bronckhorst bespreekt over 2 weken na een evaluatie op welke manier de dodenherdenking dit jaar wordt bijgewoond. Burgemeester en wethouders willen, net als vorig jaar, een collegelid en een raadslid als gemeentevertegenwoordiging afvaardigen. Die nemen deel aan het complete programma, inclusief de route langs het Duitse graf..

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.5 °C
ZW4
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%