Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Vorden kwetst de Joden opzettelijk'

27 FEB 2013

AMSTERDAM - Dat de gesneuvelde Duitse militairen uit de Tweede Wereldoorlog worden betrokken bij de komende Dodenherdenking in het Gelderse Vorden, valt slecht bij Federatief Joods Nederland (FJN). „Het is meer dan triest dat men in Vorden de gevoelens van de Joodse nabestaanden opzettelijk wil kwetsen”, zei FJN-voorzitter Herman Loonstein woensdag.

Herman Loonstein
Herman Loonstein
Foto: fotopersbureau Dijkstra

Het lokale comité 4 en 5 mei in Vorden wil op 4 mei langs de graven van de Duitse militairen lopen. De gemeente Bronckhorst, waar Vorden onder valt, heeft nog geen besluit genomen.

Ook vorig jaar waren er zulke plannen voor de Dodenherdenking. Een rechter stak daar toen een stokje voor. „Vorig jaar was het verhaal dat ze er niet goed over hadden nagedacht. Daar kan je je misschien iets bij voorstellen. Nu hebben ze er heel goed over nagedacht, ze kwetsen nu opzettelijk. Onbegrijpelijk. Het komt erop neer dat het 4 mei-comité niet begrijpt wat 4 mei inhoudt”, vindt Loonstein.

FJN zal in elk geval niet lijdzaam toezien, benadrukt Loonstein. „Het zou kunnen dat we aangifte doen wegens opzettelijke belediging. We overwegen ook om de Joodse gemeenschap op te roepen op 4 mei aanwezig te zijn in Vorden. Het zal dan niet rustig verlopen, ze moeten maar eens zien wat dit doet met de nabestaanden.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.4 °C
ZO2
Beurs AEX
AEX 528.47
+ / - -0.04%