Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Rapport vliegramp Tripoli misschien deze week

27 FEB 2013

DEN HAAG - Het rapport over de vliegtuigcrash in 2010 in de Libische hoofdstad Tripoli wordt mogelijk deze week nog openbaar gemaakt. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) meldt woensdag dat de autoriteiten in Libië geen specifieke datum hebben genoemd, maar dat op korte termijn het onderzoeksrapport wordt verwacht.

Bij een vliegtuigcrash in Tripoli komen 103 inzittenden, waaronder 70 Nederlanders om het leven. Alleen de Nederlandse Ruben (9) overleeft de ramp.
Bij een vliegtuigcrash in Tripoli komen 103 inzittenden, waaronder 70 Nederlanders om het leven. Alleen de Nederlandse Ruben (9) overleeft de ramp.
Foto: REUTERS

De Airbus A330 van Afriqiyah Airways stortte op 12 mei 2010 neer vlakbij de luchthaven van Tripoli. Daardoor kwamen 103 inzittenden om, onder wie 70 Nederlanders. De toen 9-jarige Ruben overleefde de ramp als enige.

De OVV heeft afgelopen najaar commentaar geleverd op het conceptrapport. De raad heeft zelf geen onderzoek gedaan. Volgens internationale regels worden zulke onderzoeken gedaan door het land waar de ramp gebeurt. De OVV was namens Nederland waarnemer en volgde zo het onderzoek. Als het definitieve document openbaar is, zal de OVV eerst de nabestaanden van de slachtoffers informeren over wat zij van dat rapport vindt. Daarna zal de raad er in het openbaar iets over zeggen.

Het onderzoek dat de Libiërs direct na de ramp begonnen werd ernstig vertraagd en lag zelfs tijdelijk stil door de opstand die begin 2011 uitbrak tegen het bewind van wijlen Muammar Kaddafi. De cockpitvoicerecorder en de flightdatarecorder (de 'zwarte doos') zijn na de crash uitgelezen en beluisterd in Frankrijk. De informatie daaruit is aan het onderzoeksteam in Libië gegeven.

Advocaat Veeru Mewa zegt dat het rapport voor de nabestaanden van de ramp heel belangrijk is. „Zij hebben maar één vraag: wat is er gebeurd?“ Volgens Mewa, die een deel van de nabestaanden bijstond bij het krijgen van schadevergoedingen, kan het voor de nabestaanden nog best eens teleurstellend zijn als er geen duidelijke oorzaak voor het neerstorten wordt aangewezen. Voor de schadevergoedingen is het rapport niet belangrijk meer; die zijn vorig jaar al geregeld.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
19.8 °C
ZW3
Beurs AEX
AEX 519.36
+ / - -0.48%