Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Jasper S. volledig toerekeningsvatbaar'

27 FEB 2013

LEEUWARDEN - Jasper S. die de moord op Marianne Vaatstra heeft bekend, is volledig toerekeningsvatbaar. Dat blijkt uit onderzoeken van het Nederlands Instituut voor Forensische psychiatrie en psychologie NIFP). Dat zei de officier van justitie woensdag voor de rechtbijbank in Leeuwarden. Volgens hem zijn alle onderzoeken afgerond.

Foto: ANP

De rapportages naar de psyche van S. zijn heel uitvoerig en het Openbaar ministerie (OM) heeft daarom geen enkele reden te twijfelen aan de inhoud ervan. Omdat S. volledig toerekeningsvatbaar is, is tbs „daarom absoluut niet aan de orde', lichtte een woordvoerder later toe.

De deskundigen vinden het ook niet nodig dat hij nog naar het Pieter Baan Centrum gaat voor meer onderzoek. Het OM en advocaat Jan Vlug sluiten zich daarbij aan.

Jasper S. heeft toegegeven dat hij in het voorjaar van 1999 de 16-jarige Marianne uit Zwaagwesteinde heeft verkracht en vermoord in een weiland in Veenklooster. S. werd afgelopen november, ruim 13 jaar na dato, gepakt nadat hij zijn DNA had ingeleverd bij de politie. Hij deed dat in het kader van een groot DNA-verwantschapsonderzoek van justitie, een soort laatste strohalm in de zoektocht naar de moordenaar.

Onderzoek heeft volgens justitie uitgewezen dat S. zijn slachtoffer onder dwang van een zakmes meenam, haar misbruikte, wurgde met haar bh en met een zakmes haar keel doorsneed. Dat zakmes is na al die jaren op sporen onderzocht. De resultaten daarvan worden op 28 maart besproken.

Het mogelijke moordwapen is volgens het OM belangrijk. Maar buiten dat is volgens de woordvoerder het bewijs in de zaak sowieso heel erg overtuigend. „We hebben geen enkele twijfel of hij de moord heeft gepleegd.”

De verdachte was woensdag wel aanwezig bij de korte zitting, maar kwam zelf niet aan het woord.

Volg de laatste ontwikkelingen vanuit de rechtszaal via de twitterfeed van Telegraaf-verslaggeefster Saskia Belleman.

Tweets by @SaskiaBelleman

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.5 °C
ZW4
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%