Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Vlug: aan excuus Jasper wordt gewerkt

27 FEB 2013

LEEUWARDEN - Jasper S., verdacht van de moord en verkrachting van Marianne Vaatstra, wil een excuus maken tegenover Bauke Vaatstra, de vader van de vermoorde Marianne. Dat maakte zijn advocaat Jan Vlug woensdag bekend na de pro-formazitting in de rechtszaak over de moord op Marianne Vaatstra.

„Je weet natuurlijk niet waar je moet beginnen; we zijn op zoek naar een passende vorm van excuus”, aldus Vlug. Bauke Vaatstra reageerde afwijzend op het plan van Vlug. „Daar zit ik niet op te wachten. Als hij dat gaat doen, dan word ik kwaad”, zei Bauke Vaatstra in een reactie.

Bauke Vaatstra zei verder dat hij met veel spanning naar de zitting van woensdag had uitgekeken. „Ik heb vannacht maar 2 tot 3 uren geslapen”, zegt Vaatstra. Toen hij Jasper S. zag binnenkomen, gingen volgens de vader van Marianne de rillingen door zijn lijf. „Ik vind het wel jammer dat hij mij niet heeft aangekeken. Hij keek alleen maar naar de grond.”

Ook Jasper S. had vol spanning naar deze dag toegeleefd, maar hoe dichterbij de zitting kwam, hoe meer berusting er over de verdachte verscheen, zei Vlug. S. had opgezien tegen de confrontatie met de nabestaanden en de massaal toegestroomde media.

Volgens de advocaat liep S. 14 jaar lang met een blok beton in zijn maag. Maar hij stapte niet naar de politie. „Dat doe je ook niet zomaar”, zei Vlug, die zijn cliënt omschreef als een vriendelijke, maar stugge Friese boer. „En hij had een vrouw en twee kleine kinderen thuis. Hun levens wilde hij niet zomaar verwoesten.”

De belangrijkste aanklacht tegen S. is moord, maar Vlug zei dat hij eind maart, als de zaak inhoudelijk wordt behandeld, doodslag zal bepleiten. Moord is juridisch gezien een zwaarder misdrijf, omdat een dader dan tijd heeft gehad om over de gevolgen van zijn daden na te denken.

 

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.9 °C
ONO3
Beurs AEX
AEX 528.86
+ / - +0.2%