Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Lagere bijdrage aan EU verwacht

27 FEB 2013

DEN HAAG - Nederland zal naar verwachting de komende jaren netto iets minder kwijt zijn aan de Europese Unie. Dat schrijft minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken woensdag aan de Tweede Kamer op vragen van de oppositie.

In de EU-begroting voor de jaren 2014-2020 zal ons land 48,1 miljard euro afdragen aan Brussel. In dezelfde periode krijgt ons land iets meer geld terug, bijvoorbeeld voor plattelandsontwikkeling en de visserij. Het gaat om 14,8 miljard, een stijging van ongeveer 0,5 miljard.

De oppositie wilde exact weten wat Nederland aan de EU gaat betalen. De Europese staats- en regeringsleiders kwamen eerder deze maand overeen voor het eerst in de geschiedenis van de unie de meerjarenbegroting te verlagen.

Timmermans wijst erop dat er plafonds zijn afgesproken voor de afdrachten en dat daardoor niet exact is aan te geven hoeveel geld ons land uiteindelijk kwijt zal zijn. In de huidige begrotingsperiode blijkt elk jaar weer dat er minder was uitgegeven dan het gestelde plafond.

Het Europees Parlement moet de afspraken voor de begroting van 2014-2020 nog goedkeuren. Veel partijen hier hadden kritiek op de verlaging van de begroting.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
9.2 °C
O1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%