Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie

Schultz tegen soepelere regels vrachtvervoer

27 FEB 2013

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) wil niet dat buitenlandse vrachtvervoerders meer mogelijkheden krijgen om in Nederland goederen heen en weer te rijden. Ze is tegen een voorstel van de Europese Commissie om de huidige regels te verruimen.

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur)
Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur)
Foto: ANP

Het gaat om de zogenoemde cabotagevrijheid, die ervoor moet zorgen dat buitenlandse bedrijven vrachtritjes in Nederland mogen uitvoeren. Nu mogen chauffeurs uit Nederland, België en Luxemburg zonder beperkingen in elkaars landen werken. Voor chauffeurs uit andere landen gelden op basis van Europese regels strengere voorwaarden.

Schultz wil vooralsnog geen versoepeling van die beperkingen, omdat er nog geen sprake is van gelijke sociale condities in het wegtransport in Europa. Volgens onderzoek is de verruiming van de regels voor Nederland niet gunstig. Het zou onder meer kunnen leiden tot faillissementen en druk op de arbeidsomstandigheden van Nederlandse chauffeurs.

Verladersorganisatie EVO is teleurgesteld dat de minister terugkomt op het Europese standpunt. De verladers vinden dat zij ook met vervoerders uit het buitenland in zee moeten kunnen gaan.

TLN, de organisatie van de Nederlandse transportbranche, en vakbond FNV Bondgenoten zijn juist blij met de beslissing van de minister. Transporteurs vreesden door vervoerders uit Oost-Europa uit de markt geprijsd te worden, omdat die werken met lagere loonkosten.

14.2 °C
NNO3
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 450.94
+ / - +0.41%