Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Kabinet gaat ruim 4 miljard extra bezuinigen

01 MRT 2013

DEN HAAG - Het kabinet is het eens geworden over een bezuinigingspakket, bevestigde minister Stef Blok (Wonen) vrijdagmiddag na afloop van de ministerraad. Het gaat om een bedrag van ruim 4 miljard euro. Premier Mark Rutte zal het akkoord vrijdag nader toelichten.

Foto: ANP

Het Centraal Planbureau kwam donderdag met nieuwe ramingen. Daaruit blijkt dat het begrotingstekort van de overheid zowel dit als volgend jaar boven de EU-limiet van 3 procent ligt, wat voor volgend jaar tot extra bezuinigingen noopt.

Vicepremier Lodewijk Asscher benadrukte dat het regeerakkoord van VVD en PvdA „niet in beton gegoten is”. Minister Melanie Schultz (Infrastructuur) zei dat het pakket waar de ministerraad vrijdag over sprak, „geen dichtgeklonken deal” is.

Wat Asscher betreft hebben sociale partners (werkgevers en werknemers) alle mogelijkheid om alternatieven voor de kabinetsplannen te formuleren. „De echt intensieve gesprekken moeten nu gaan lopen. In maart zal het echt moeten gebeuren. De komende maand gaat het erom spannen.”

Asscher toonde zich „heel tevreden” over het overleg in de ministerraad vrijdag. „We zitten als land met een enorm probleem, met een stijgende werkloosheid en een overheidstekort dat uit de hand loopt. We weten dat we daar als land een keer doorheen moeten. Daar hebben we over gepraat aan de hand van concrete voorstellen en zijn we goed uitgekomen met elkaar.”

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) verwees naar de bezuinigingen van de afgelopen jaren. Tussen 2010 en 2016 gaat het om 46 miljard en daar komt het pakket van ruim 4 miljard van vrijdag nog eens bij. „Dat zijn geen vrolijke gesprekken in de ministerraad, maar we hebben wel de overtuiging dat we op de goede koers zitten en dat het licht in de tunnel in zicht is en dat we nu door moeten zetten.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.9 °C
WZW5
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%