Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

13 meldingen van doden anticonceptiepil

05 MRT 2013

DEN HAAG - Dertien vrouwen in Nederland zijn mogelijk overleden door bijwerkingen van hun anticonceptiepil. Deze meldingen komen boven op de 11 meldingen die al bekend waren over sterfgevallen van gebruiksters van de Diane-35-pil. Het gaat hier om de zogenoemde derde en vierde generatie anticonceptiepillen. Dat maakte het bijwerkingencentrum Lareb dinsdag bekend.

Foto: epa

De sterfgevallen deden zich voor tussen 1996 en eind vorig jaar.

12 van de 13 vrouwen overleden na een trombose of een embolie. Van de dertiende is onduidelijk waaraan ze overleden is. Bij een embolie wordt de ader of de slagader afgesloten. Dat wordt vaak veroorzaakt door een bloedstolsel. Als een bloedstolsel in een bloedvat van de longen terechtkomt, leidt dit tot een longembolie. Een deel van de longen krijgt dan geen bloed en ook geen zuurstof meer.

De meldingen over de fatale afloop gingen over gebruiksters van de anticonceptiepillen Yasmin, Implanon, Mercilon en Marvelon, maar de groep derde en vierde generatie anticonceptiepillen omvat meerdere pillen.

Lareb benadrukt dat niet vaststaat of het overlijden van de 13 vrouwen daadwerkelijk verband hield met hun pilgebruik. Ook stelt het bijwerkingencentrum dat de kans groter wordt op meldingen over bijwerkingen naar mate meer mensen een bepaald medicijn slikken. Dat wil echter niet zeggen dat de kans voor een individuele gebruikster op bijwerkingen groter wordt.

Volgens Lareb komt een trombose of een embolie voor bij 30 tot 40 op de 100.000 vrouwen die een derde of vierde generatie anticonceptiepil slikken. Onder vrouwen die geen aticonceptiepil gebruiken, is de kans 10 op de 100.000. Het risico op trombose of longembolie is het hoogst in de eerste maanden dat een vrouw de pil slikt.

Eerder werd al bekend dat 11 gebruiksters van de Diane-35-pil zijn overleden en dat er mogelijk een verband bestaat tussen hun dood en het gebruik van die pil.

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid liet dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer weten dat er een Europees onderzoek naar de Diane-35-pil plaatsvindt. Het overleg dat het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) voert met andere Europese toezichthouders, hoort tot een standaardprocedure. De EU-regels vereisen dat als een lidstaat een geneesmiddel wil schorsen, daarover Europees overleg moet plaatsvinden. Ook wordt er gekeken naar de voordelen en risico's van de derde en vierde generatie anticonceptiepillen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
22.4 °C
O2
Beurs AEX
AEX 519.93
+ / - +0.62%