Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: onbekend

Winter slaat toe: vorst en sneeuw

06 MRT 2013 Van onze weerman

SOEST - Vanaf zondag duiken we ongemeen diep de winter in! Met lichte tot matige vorst, kans op potentiële ijsdagen en sneeuwval van betekenis wordt de korte lente-periode in deze midweek spectaculair afgestraft.

Met lucht afkomstig van de Noordpool wordt de winterkou met een noordoostenwind naar de Lage Landen geblazen. De weeromslag vindt dit weekeinde plaats. Vandaag is het bewolkt en soms schijnt de zon nog. Met 14-17 graden is het veel te zacht voor de tijd van het jaar waarin 9 graden normaal is.

Morgen volgt lichte regen en daalt het kwik naar 10-12 graden. De neerslag komt vanuit het zuidoosten. Vrijdag en de dagen daarna daalt het kwik van 18 naar maximaal 2-4 graden overdag en mogelijk later tot rond of onder nul. In de nachten liggen de temperaturen volgende week gemiddeld tussen 3 en 7 graden onder Het vriespunt. Er is kans op een enkele ijsdag in het binnenland.

De poolkou bereikt ons van zondag op maandag. Een depressie trekt onder Nederland door en zuigt een steenkoude noordoosten wind aan. Eerst regent het, later gaat het op steeds meer plaatsen sneeuwen. Er vormt zich in de nieuwe week sowieso weer een sneeuwdek waarboven het bij later opklarend vriesweer stevig gaat afkoelen.

Het winterweer mag extreem worden genoemd. De koude-uitbraak is voor medio maart opmerkelijk maar niet geheel uniek. Kwam het gisteren tot warmte-records: volgende week kunnen er laagterecords sneuvelen of zelfs ijsdagen in de recordboeken komen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.2 °C
O2
Beurs AEX
AEX 528.52
+ / - +0.14%