Dit is het laatste gratis Premium artikel dat u kunt lezen. Tijd voor een abonnement?
premium
Foto: ANP

Arrestatiebevel voor vijfde kunstrover

15 MRT 2013 Jolande van der Graaf

BOEKAREST - De Roemeense justitie heeft zojuist een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd voor een vijfde, nog voortvluchtige verdachte in het onderzoek naar de schilderijenroof uit de Kunsthal in Rotterdam.

De Roemenen Radu Dogaru (links) en Eugen Darie.
Foto: TLG
Een van de vermeende rovers, Mihai Alexandru Bitu.
Foto: TLG

Volgens bronnen in Boekarest gaat het om de Roemeen Adrian Procop. Evenals de drie eerder in Roemenië opgepakte kunstrovers en de vriendin van een van hen wordt hij verdacht van betrokkenheid. Het is nog niet bekend of de Roemeense autoriteiten vermoeden dat Procop zich nog in ons land ophoudt.

Procop wordt gezien als handlanger van de in januari in Boekarest gearresteerde hoofdverdachte Radu Dogaru en zijn twee kompanen Mihai Bitu en Eugen Darie. Dogaru’s vriendin Natascha Timofei werd begin deze maand in Rotterdam opgepakt.

De schilderijenrovers sloegen in oktober vorig jaar in het holst van de nacht toe in het Rotterdamse museum en wisten zeven kostbare meesterwerken van onder anderen Picasso, Matisse en Monet buit te maken. De schilderijen zijn nog altijd niet teruggevonden.

Eerder deze week liet Dogaru’s advocaat in De Telegraaf weten dat de Roemeense rovers in Nederland berecht willen worden. “Als dat niet gebeurt, zullen de schilderijen nooit gevonden worden”, zei de raadsman.

Vaker Premium artikelen lezen?
Registreer en lees elke maand
15 Premium artikelen gratis!
Vaker Premium artikelen lezen?
Dit is het laatste gratis Premium artikel dat u kunt lezen. Tijd voor een abonnement?
Weet u meer?
10.3 °C
ZZW4
Beurs AEX
AEX 468.85
+ / - +0.47%