Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Bittere kou!

22 MRT 2013 Van onze weerman

SOEST - Het wordt bitterkoud! Ons land zit dit weekeinde in de hoek waar de winterse klappen vallen. Met een gevoelstemperatuur van min 15 graden in het noordoosten is het zaterdagmorgen zelfs gevaarlijk om buiten te zijn. Door een stormachtige oostenwind is het gevaar op bevriezingsverschijnselen groot. De temperaturen liggen morgenochtend rond de min 5 graden maar de wind maakt het stukken erger. Vooral sportevenementen zullen daarvan te lijden hebben. Aangeraden wordt om ledematen in te smeren met vaseline tegen de bijtende kou!

Foto: KINA

Bovendien komt er sneeuw. Een storing trekt onder Nederland door naar midden-Europa maar zal ten zuiden van de grote rivieren dit weekeinde sneeuwval brengen. De hoeveelheden zijn nog onzeker maar er valt tot enkele centimeters winterse neerslag. Daardoor kan het ook weer glad worden op de wegen. In België wordt 10 cm sneeuw verwacht. De combinatie van sneeuw, harde oostenwind en lage temperaturen maken de omstandigheden behoorlijk extreem.

De winterse kou duurt onverminderd voort. Ook zondag is het erg koud. De wind staat dan nog steeds vol door. In de nacht naar zondag vriest het licht tot matig tussen 2 en 7 graden. Zondagochtend ligt de gevoelstemperatuur ook weer stukken lager. Op beide dagen is er in delen van het land sprake van een ijsdag waarop het kwik 24 uur niet boven nul komt. De maxima liggen overal tussen de min 1 en plus 2 graden.

Ook volgende week ziet het beeld er nog steeds erg koud uit. Maandag en dinsdag is het ronduit dik winter met lichte tot matige vorst in de nacht en ochtend tussen 3 en 7 graden onder nul. In de middag wordt het slecht 2 à 3 graden. Wel neemt het aantal uren zon toe en neemt de wind af. Daardoor voelt het wat aangenamer aanbuiten. De verdere rest van de week blijft het in de nachten vriezen. Overdag klimt het kwik heel langzaam iets verder uit het dal om pas tegen Pasen uit te komen op een schamele plus 5 graden, nog steeds veel te koud voor de tijd van het jaar.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.5 °C
WZW4
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%