Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

‘Wachtgeldstrop voor Amsterdam’

23 MRT 2013

Het afschaffen van de stadsdelen zou voor Amsterdam wel eens bijzonder onaangename financiële gevolgen kunnen hebben. Mede vanwege de onzekere bestuurlijke toekomst geven stadsdeelbestuurders er volgend jaar massaal de brui aan. Dat kan de stad miljoenen aan wachtgeld kosten.

Fatima Elatik gaf eerder al aan volgend jaar te stoppen als stadsdeelvoorzitter van Amsterdam Oost.
Fatima Elatik gaf eerder al aan volgend jaar te stoppen als stadsdeelvoorzitter van Amsterdam Oost.
Foto: Cris Toala Olivares

Uit een rondgang langs de lokale politici door Het Parool, blijkt dat maar liefst elf van de 30 bestuurders aangeven na de verkiezingen volgend jaar zeker te zullen stoppen. Een groot aantal anderen twijfelt nog.

Vertrekkende stadsdeelbestuurders kunnen evenals wethouders een beroep doen op de wachtgeldregeling. Dat betekent dat ze maximaal drie jaar en twee maanden recht hebben op doorbetaling van hun maandsalaris van 8500 tot 9000 euro. Als de elf vertrekkende bestuurders geen nieuwe baan vinden, kan dat de gemeente Amsterdam alleen al in het eerste jaar 950.000 euro aan wachtgeld kosten.

VVD-wethouder Eric van der Burg van Personeel is bezorgd over de financiële strop die dreigt. Hij broedt op maatregelen om de kosten te beperken.

Amsterdam telt nu nog zeven stadsdelen. Op last van Den Haag moeten die in 2014 verdwijnen. Het besluit stuit op groot verzet bij de hoofdstedelijke politici. Om het verlies aan bestuurskracht te compenseren wil Amsterdam de stadsdelen vervangen door zeven bestuurscommissies. Het plan wordt vanuit Den Haag met argusogen bekeken. Zo denkt CDA-leider Sybrand Buma dat de commissies tegen de afspraken indruisen om onnodige bestuurslagen op te heffen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.2 °C
Z1
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - 0.0%