Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: screendump

55% betreurt euro

31 MRT 2013

RIJSWIJK - Een meederheid (55%) van de ondervraagden in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond  zegt nu dat we nooit aan de euro hadden moeten beginnen.

Foto: screendump

Kiezers van PVV, SP en 50PLUS vinden dat in heel grote mate, kiezers van CDA en D66 in beperkte mate en kiezers van PvdA en VVD zijn hierover nogal verdeeld.

VVD en 50PLUS dalen in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. De PvdA komt iets terug. De PVV stijgt één zetel, zodat die partij nu op de eerste plaats staat (met 25 zetels), gevolgd door SP (23 zetels).

De opiniepeiler ziet de laatste maanden een geleidelijke afname van het vertrouwen in politiek, regering en politici. Dat is ook zondag terug te vinden in de score van de twee regeringspartijen, die samen nu 37 zetels lager staan dan de 79 die VVD en PvdA bij de verkiezingen haalden.

 

50PLUS daalt 2 zetels, en de VVD 1 zetel, waardoor de VVD nu op 22 zetels staat (-19) en 50PLUS op 14 (+12).

De PvdA komt wat terug (+2 naar 20 zetels).  PVV stijgt er 1, zodat de PVV op de eerste plaats staat en de SP op de 2e plaats staat (25 en 23 zetels).

In het algemeen zien we in de laatste maanden een geleidelijke afname van het vertrouwen in de politiek, regering en in politici.

Die ook terug te zien is aan de score van de twee regeringspartijen, die samen nu 37 zetels lager staan dan de 79 die men tijdens de verkiezingen heeft behaald.

 

Zowel de steeds weer oplaaiende problemen in landen van de eurozone (zoals de afgelopen weken in Cyprus). als de inkomensdalingen in Nederland, gecombineerd met een gebrek aan economische groei , dragen bij tot een hoge volatiliteit van de kiezers. Weliswaar nu niet van week tot week, maar zeker wel over een iets langere periode gezien.

55% zegt nu dat we nooit aan de euro hadden moeten beginnen. Kiezers van PVV, SP en 50PLUS vinden dat in heel grote mate, kiezers van CDA en D66 in beperkte mate en kiezers van PvdA en VVD zijn hierover nogal verdeeld.

 

Het oordeel over Dijsselbloem t.a.v. zijn optreden rondom de crisis in Cyprus is deze week positiever geworden. Inmiddels vindt 48% de kritiek op Dijsselbloem niet terecht (was vorige week 35%).

 

Hoe het nu verder moet met de regering (uitbreiding kabinet, nieuwe verkiezingen of zo doorgaan) geeft ook nogal gevarieerde antwoorden naar stemgedrag. Kiezers van VVD, PvdA, CDA en D66 zijn het meest voor het handhaven van de huidige situatie (tussen 50 en 60%), waarbij de regering probeert per onderwerp meerderheden te vinden. Kiezers van PVV, SP en 50PLUS  vooral voor het houden van nieuwe verkiezingen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.4 °C
ZZO2
Beurs AEX
AEX 525.89
+ / - +0.62%