Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Amsterdam onderzoekt aanslag erfpacht Joden

03 APR 2013

AMSTERDAM - Amsterdam gaat bekijken hoe zij Joden tegemoet kan komen die na de Tweede Wereldoorlog ten onrechte erfpacht moesten betalen. „We kunnen het niet laten zoals het toen is besloten”, zei burgemeester Eberhard van der Laan woensdag tegen de gemeenteraad. „We gaan kijken hoe we recht kunnen zetten wat rechtgezet kan worden.”

Foto: ANP

Het Parool berichtte zaterdag dat Joodse oorlogsslachtoffers na hun terugkeer naar Amsterdam alsnog werden aangeslagen en beboet voor het niet betalen van erfpacht tijdens de oorlogsjaren. Het ging om Joden die uit huis waren verdreven, zaten ondergedoken of naar een concentratiekamp waren afgevoerd. Studenten ontdekten dit onlangs tijdens de digitalisering van dossiers van het Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam.

„Het is een ernstige kwestie die heel goed moet worden uitgezocht”, verklaarde Van der Laan, die de notulen van de gemeenteraad uit 1947 erop heeft nagelezen. „Er is toen met formalisme, bureaucratie en kilheid gekeken naar het juridische aspect, in plaats van dat ze met empathie hebben gekeken naar degenen die slachtoffer werden. Het is toen heel koel afgedaan door de gemeenteraad.”

Van der Laan onderzoekt niet alleen de erfpachtkwestie, maar ook „andere nare kwesties”. Het gaat dan bijvoorbeeld om nutsbedrijven die oorlogsslachtoffers naderhand hebben aangeslagen. De burgemeester hoopt dat de Joodse gemeenschap „het gevoel heeft dat het college en de raad de zaak serieus nemen”. Onder meer het Centrum Informatie en Documentatie Israël wil dat Amsterdam Joden compenseert.

De documenten van het Ontwikkelingsbedrijf worden in ieder geval niet vernietigd, zoals aanvankelijk wel de bedoeling was nadat de digitalisering was voltooid.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
11.9 °C
O2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%