Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

 AIVD verijdelde terreurcomplot

17 APR 2013 Bart Olmer

DEN HAAG - De geheime dienst AIVD claimt een Al-Qaeda-terreurcomplot in Europa te hebben verijdeld eind vorig jaar. De AIVD leverde „belangrijke informatie” aan buitenlandse collega-diensten op basis waarvan drie Al-Qaeda-terroristen werden gearresteerd.

Foto: REUTERS

De geheime dienst weigert te zeggen om welke zaak het precies gaat. „We kunnen alleen herhalen wat we al langer zeggen: Al-Qaeda geeft nog altijd opdrachten en inspireert voor het plegen van aanslagen in Europa. Jammerlijk genoeg kunnen we met successen niet naar buiten treden, en moeten we in vaagheden spreken om onze bronnen te beschermen.”

In een recente kamerbrief schrijft minister Plasterk: „Het aantal Nederlanders dat zich aansluit bij jihadistisch-terroristische netwerken in landen als Pakistan, Somalië en Syrië is de afgelopen tijd toegenomen van enkelen naar tientallen. Zij kunnen in deze netwerken ook een steeds prominentere plaats innemen. Nederlandse strijders in het buitenland vormen in de eerste plaats een bedreiging in deze landen zelf, maar voorbeelden van uitgevoerde aanslagen in andere Europese landen (zoals in maart vorig jaar in Toulouse) laten zien dat zij ook kunnen overgaan tot het plegen van aanslagen in Europa. Eind 2012 heeft de AIVD op dit terrein nog belangrijke informatie kunnen leveren aan buitenlandse collega-diensten die heeft geleid tot de aanhouding van drie Al Qa’ida terroristen die naar Europa waren gestuurd voor het plegen van een aanslag.”

In 2008 verijdelde de AIVD een zelfmoordbomaanslag door de Pakistaanse student Aqeel A, die in Breda woonde. Hij bleek volwaardig lid van een jihadistische cel in Europa; veertien mannen van vooral Pakistaanse afkomst, die zelfmoordbomaanslagen planden in Spanje, Portugal, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland. Aqeel A. zou in Duitsland hebben moeten toeslaan. Hij werd in Spanje tot acht jaar cel veroordeeld, nadat hij op basis van een AIVD-ambtsbericht in Breda van straat werd geplukt en uitgeleverd als ongewenst vreemdeling.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
22.4 °C
O2
Beurs AEX
AEX 519.68
+ / - +0.57%