Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Spekman legt bom onder illegalenwet

27 APR 2013

DEN HAAG - Een PvdA-werkgroep moet onderzoeken of strafbaarstelling van illegaliteit niet in strijd is met de afspraak om de mensenhandel intensiever te gaan bestrijden. Dat zegt PvdA-voorzitter Hans Spekman zaterdag in Trouw.

Foto: ANP

De partij houdt zaterdag een congres in Leeuwarden. Er is groeiend verzet onder de sociaaldemocraten tegen de maatregel uit het regeerakkoord om illegaliteit strafbaar te stellen. Een petitie tegen het plan kreeg steun van prominenten als oud-partijleider Job Cohen, de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan en de PvdA-fracties in steden als Amsterdam en Rotterdam.

Partijleider Diederik Samsom houdt vast aan de afspraak in het regeerakkoord met coalitiepartner VVD. Ook Spekman wil zich houden aan deze afspraken. Maar hij komt wel met een aantal nieuwe randvoorwaarden. Het partijbestuur dient hiertoe op het congres een motie in.

In de motie staat onder meer dat hulpverlening aan illegalen nooit strafbaar mag worden. Verder moeten illegalen die buiten hun schuld niet terug kunnen keren naar hun land, sneller in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning en moet het aantal illegalen dat vast wordt gehouden „zo min mogelijk” worden. Ook moeten ze zonder vrees gebruik kunnen maken van hun recht op onderwijs en gezondheidszorg.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.5 °C
WZW3
Beurs AEX
AEX 528.67
+ / - +0.0%