Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Wachtgeld gemeente en provincie afgeschaft

08 MEI 2013 Jorn Jonker

DEN HAAG - Het wachtgeld voor gemeenteraadsleden en leden van de Provinciale Staten wordt helemaal afgeschaft. De huidige raads- en Statenleden kunnen nog aanspraak maken op deze uitkering als zij na de komende verkiezingen niet terugkeren, maar daarna is het gedaan.

Ronald Plasterk
Ronald Plasterk
Foto: ANP

Dat heeft de ministerraad zojuist besloten na een voorstel van minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) daartoe. „Deze functies zijn nadrukkelijk nevenfuncties, die doe je ernaast”, legt de minister uit. „Daar vonden we deze regeling niet meer voor nodig.”

Niet alle gemeenten en provincies hebben zo’n wachtgeldregeling voor oud-politici. Als het aan Plasterk ligt mogen zij die ook niet snel maken voorafgaand aan de wachtgeldstop.

Het besluit hoeft niet meer naar de Tweede Kamer, het is namelijk een ministeriële regeling. Plasterk heeft al met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het Interprovinciaal Overleg over de kwestie gesproken. „Zij konden zich in deze maatregel vinden.”

Het wachtgeld voor fulltime functies, zoals voor wethouders en gedeputeerden, blijft wel bestaan. Vanochtend publiceerde deze krant een overzicht van gemeentes die, ondanks verscherpte regels, toch meer geld uitgeven aan wachtgeld dan voorheen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.3 °C
Z3
Beurs AEX
AEX 529.68
+ / - +0.19%