Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Nieuwe motie illegalen op PvdA-ledenraad

11 MEI 2013

De PvdA hoeft zich niet meer in te spannen om een wetsvoorstel van tafel te krijgen dat illegaliteit strafbaar stelt. Wel moet de partij zich inzetten voor een menselijker asielbeleid.

Foto: ANP

Dat is de strekking van een nieuwe motie die in stemming zal komen tijdens de PvdA-ledenraad van zondag, zei PvdA'er Sander Terphuis vrijdag in Pauw & Witteman. Eind april schaarde het congres van de PvdA zich nog achter zijn voorstel om het strafbaar stellen van illegaliteit te verwerpen.

PvdA-leider Diederik Samsom zei dat niet over te kunnen nemen omdat hij zich wil houden aan de afspraken met de VVD die zijn vastgelegd in het regeerakkoord. Terphuis zei vrijdag zich neer te leggen bij deze politieke realiteit, maar hij zei er wel bij zijn oorspronkelijke motie als drukmiddel achter de hand te houden. Voorlopig gaat hij ervan uit dat het wetsvoorstel voor strafbaarstelling van illegaliteit niet veel meer om het lijf zal hebben. Dat wil hij bereiken door sneller te erkennen dat een asielzoeker buiten zijn eigen schuld niet terug kan naar zijn land van herkomst.

Het partijbestuur van de PvdA staat positief tegen de nieuwe motie van Terphuis.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.2 °C
ZZW2
Beurs AEX
AEX 528.81
+ / - +0.06%