Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Rutte II krijgt  dikke onvoldoende

12 MEI 2013

AMSTERDAM - De regeringspartijen krijgen deze week in de politieke peiling van Maurice de Hond  ongekend lage rapportcijfers van de Nederlandse kiezer. Volgens De Hond is het gebruikelijk dat regeringspartijen na de verkiezingen slechter scoren dan voor de verkiezingen, maar de dikke onvoldoendes van deze week zijn exceptioneel.

Foto: Maurice de Hond

Ook deze week zijn de verschuivingen in de politieke peiling van Maurice de Hond  te verwaarlozen. Daarmee is dit de vierde week met vrijwel geen verschuivingen. VVD en PvdA verliezen samen nog steeds 35 zetels, dat is bijna 45% van de zetels, die 8 maanden geleden bij de verkiezingen zijn behaald.

Vanuit de rapportcijfers, die de kiezers geven aan de afzonderlijke partijen is ook goed te zien, wat er aan de hand is. Overall zijn de scores voor de verschillende partijen laag met D66 met een 4,8 als hoogste. Bij de meeste partijen is wel te zien   dat de kiezers van die partijen zelf wel scores geven van 7 of hoger.

Bij de VVD en de PvdA is echter goed te zien dat de kiezers die in 2012 de partij stemden een beduidend lagere score laten zien dan de kiezers die op dit moment nog wel deze partij stemmen. Bij de PvdA is die score duidelijk slechter (5,9) dan bij de VVD (6,6).

Dit patroon is doorgaans wel het lot van regeringspartijen, maar de omvang ervan, de korte periode na de start van het kabinet en het feit dat het alle regeringspartijen betreft is ongekend.

 

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.2 °C
Z1
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - 0.0%