Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Riwal niet vervolgd voor bouw muur Israël

14 MEI 2013

ROTTERDAM - Kraanverhuurbedrijf Riwal uit Dordrecht wordt niet vervolgd voor zijn bijdrage aan de bouw van de omstreden muur van Israël rond de Palestijnse gebieden. Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) meldde dinsdag dat de zaak niet verder wordt onderzocht, omdat Riwal „vergaande stappen” heeft gezet om het werk in de bezette gebieden af te bouwen. Ook is de bijdrage van Riwal klein, aldus het OM.

De Palestijnse mensenrechtenorganisatie Al Haq deed in 2010 aangifte tegen de verhuurder van kranen en hoogwerkers, wegens misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdrijven. Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag vindt de bouw van de Israëlische muur een schending van het internationaal humanitair recht.

Volgens het OM heeft Riwal, dat internationaal bekend staat als Lima Holding, hijskranen en hoogwerkers verhuurd die zijn gebruikt bij de bouw. Deze apparatuur is incidenteel enkele dagen ingezet, zegt het OM.

Nederlandse bedrijven mogen niet betrokken zijn bij schendingen van de Wet internationale misdrijven of de Geneefse Conventies (oorlogsrecht). Of de inzet van materieel van Riwal zo'n schending is, kan het OM niet zeggen, daar is meer onderzoek voor nodig. Dat onderzoek doet justitie niet, omdat Riwal de activiteiten in Israël aan het beëindigen is sinds er aangifte is gedaan.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.5 °C
O2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%