Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Bedrijven vervolgd voor ongeluk met 3 doden

14 MEI 2013

STERKSEL - Afvalverwerker Reiling in Sterksel en het Tilburgse bedrijf Turbin worden vervolgd voor een bedrijfsongeval dat in oktober 2010 drie mannen het leven kostte. Het Openbaar Ministerie (OM) beschuldigt de beide bedrijven van dood door schuld. Werkgever Reiling wordt bovendien verdacht van overtreding van de arbeidsomstandighedenwet. Turbin leverde de expertise voor het werk van de mannen.

Het OM meent dat er onvoldoende maatregelen zijn genomen om de werknemers veilig te laten werken en beschermen, zei een woordvoerster dinsdag. Er worden geen personen vervolgd. Op 25 juni is een eerste zitting in de strafzaak.

De drie werknemers (43, 43 en 52 jaar) raakten volgens Reiling onwel door een chemische reactie in een mobiele waterzuivering. Ze overleden korte tijd later. Het bedrijf had voor de installatie geen vergunning.

De Arbeidsinspectie heeft gezegd dat de arbeiders onwel werden tijdens schoonmaakwerkzaamheden. Reiling ontkent dat de waterzuivering werd gereinigd. Volgens de bedrijfsleiding is het een raadsel wat het eerste slachtoffer in het lege bassin deed en hoe hij daar terecht kwam. De twee andere collega's zouden hem te hulp zijn geschoten.

Reiling zegt dat het gevaar van een chemische reactie niet bekend was en dat de werknemers daarom zonder bescherming naar binnen zijn gestuurd.

In een verklaring betreurt het bedrijf dinsdag dat OM 2,5 jaar nodig heeft gehad om tot een beslissing te komen. Op de fatale dag werkten de betrokken medewerkers onder regie en toezicht van Turbin, laat Reiling weten. Turbin wilde dinsdag niet reageren.

Afvalverwerker Reiling ligt al langer onder vuur. Er loopt nog een strafzaak wegens verontreiniging van de bodem met mest(water), lozen van afvalwater in een sloot en overtreding van de vergunningvoorschriften.

De directeur van Reling werd vorig jaar veroordeeld tot een boete van 10.000 euro omdat bij een bedrijf van hem in Deurne de vergunning niet klopte en de bodem werd verontreinigd door de opslag van roetstof. Inmiddels is de man in hoger beroep vrijgesproken.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
24.9 °C
ZO3
Beurs AEX
AEX 520.26
+ / - -0.31%