Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Celstraffen geëist in zaak dode grensrechter

31 MEI 2013

De Officier van Justitie heeft in de mishandelingszaak waarbij grensrechter Richard Nieuwenhuizen overleed, celstraffen van 12 maanden tot zes jaar geëist.

 Weduwe Xandra en zoon Mykel van de doodgetrapte Richard Nieuwenhuizen komen aan bij de rechtbank in Lelystad. FOTO: ANP
Weduwe Xandra en zoon Mykel van de doodgetrapte Richard Nieuwenhuizen komen aan bij de rechtbank in Lelystad. FOTO: ANP

Tegen El-Hasan D. werd met zes jaar cel de zwaarste straf geëist. Hij is de enige meerderjarige verdachte van de mishandeling op het voetbalveld van Buitenboys. De grensrechter van Buitenboys, Nieuwenhuizen, werd daarbij dusdanig toegetakeld door spelers en een vader van Nieuw-Sloten dat hij later overleed.

Jeugddetentie

D. is de vader van één van de spelers van Nieuw-Sloten, die eveneens verdachte is. D. "had als volwassene, trainer en begeleider beter moeten weten", vindt de Officier van Justitie.

Tegen de voetballer Yassine D. is 12 maanden jeugddetentie waarvan 2 voorwaardelijk geëist. Tegen Soufyan B., Fady F., Mohamed K., Othman K. en Ibrahim C. 24 maanden waarvan 6 voorwaardelijk.

Tegen de laatste verdachte, Daveryon B., is 30 dagen jeugddetentie geëist, waarvan 13 dagen voorwaardelijk. Hij viel de grensrechter niet aan en is volgens het OM alleen schuldig aan openlijk geweld.  

Jeugdreclassering

De Officier van Justitie wil dat alle verdachten, op Daveryon na, een proeftijd van 2 jaar krijgen. De minderjarige verdachten moeten zich ook houden aan de "maatregel hulp en steun", een soort jeugdreclassering.

Het OM maakte bij de bewijsvoering tijdens het procesgebruik van de foto's die tijdens de mishandeling zijn gemaakt. Daarnaast werd de getuigenis van de zoon van Nieuwenhuizen aangehaald. Die was als voetballer getuige van de mishandeling van zijn vader. Hij vertelde hoe hard de daders hebben ingeschopt op zijn op de grond liggende vader.

Onderzoek

Advocaat Gerard Spong vindt dat er meer onderzoek gedaan moet worden in de zaak van de overleden grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Hij denkt dat Nieuwenhuizen leed aan een ziekte, waardoor een halsslagader gescheurd kan zijn. Spong meent dat het de reden kan zijn dat de grensrechter overleed en niet het schoppen en slaan door voetballers van voetbalclub Nieuw-Sloten.

Spong is advocaat van El Hasan D., de enige volwassene naast zes jongens die Nieuwenhuizen onder meer tegen het hoofd zou hebben geschopt. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste eerder vrijdag 6 jaar gevangenisstraf tegen D. Deze verdachte is de vader van Yassin D., die ook verdachte is en die van het OM 12 maanden cel, waarvan 2 maanden voorwaardelijk moet krijgen.

Afwijking

Als Nieuwenhuizen inderdaad de afwijking had, kan een valpartij of een gewone dagelijkse handeling het scheurtje in de slagader hebben veroorzaakt. „Een alternatieve doodsoorzaak is reëel”, vindt Spong. Hij noemde de ziekte „Verraderlijk, sluipend en makkelijk over het hoofd te zien.”

De pleidooien in de grensrechterzaak gaan zaterdag en maandag door.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
11.9 °C
O2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%