Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Aedes zegt sorry voor fraude

01 JUN 2013

DEN HAAG - Marc Calon, de topman van de koepel van woningcorporaties Aedes, biedt zijn excuses aan voor alles wat er bij de woningbouwverenigingen is misgegaan. „Wij zijn schuldig aan een reeks ernstige incidenten van de afgelopen 20 jaar: fraudes, exorbitante salarissen, uit de hand gelopen commerciële projecten”, zegt hij zaterdag in de Volkskrant.

Aedes-topman Marc Calon.
Aedes-topman Marc Calon.
Foto: Jos Schuurman

„Wij hebben fouten gemaakt en die moeten we toegeven”, aldus PvdA'er Calon. Met zijn mea culpa wil hij een voorschot nemen op de verhoren van de parlementaire enquêtecommissie voor corporaties. Die beginnen vermoedelijk eind dit jaar. Calon, voormalige gedeputeerde van de provincie Groningen en de grote man achter de Blauwe Stad,  vindt dat er in de sociale woningbouw meteen dingen moeten veranderen, en niet pas eind volgend jaar als de enquêtecommissie klaar is met haar werk.

Volgens Calon staan de woningcorporaties er in de beeldvorming slecht voor, maar is dat niet meer terecht. In de afgelopen jaren is er veel veranderd: er is een salariscode opgesteld en „rare commerciële projecten zijn passé”, aldus Calon. Ook is hij ervan overtuigd dat de „echte notoire gangsters en boeven er nu wel uit zijn”.

Vrijdag publiceerde Aedes een rapport over de ontwikkelingen in de sector. De conclusie daarin luidde dat de woningcorporaties sinds hun verzelfstandiging in de jaren 90 hun wortels zijn kwijtgeraakt. De binding met huurders, samenleving, overheid en markt raakte uit balans en individuele corporaties konden ongestraft te veel risico's nemen. Dat leidde tot zeker 20 ernstige incidenten.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
12.4 °C
Z3
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - 0.0%