Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Cruciaal beeld na afloop van de dramatisch geëindigde voetbalwedstrijd in Almere. Richard Nieuwenhuizen wordt ongenadig geschopt terwijl hij op de grond ligt.
Cruciaal beeld na afloop van de dramatisch geëindigde voetbalwedstrijd in Almere. Richard Nieuwenhuizen wordt ongenadig geschopt terwijl hij op de grond ligt.
Foto: TMG.nl

Uitspraak Nieuwenhuizen: zeven schuldig aan medeplegen doodslag

17 JUN 2013

LELYSTAD - De 51-jarige El-Hassan D. krijgt zes jaar gevangenisstraf voor het medeplegen van doodslag op grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Zijn zoon Yassine (16), die als enige heeft toegegeven Nieuwenhuizen te hebben geschopt, krijgt twaalf maanden cel, waarvan twee voorwaardelijk. De andere verdachten krijgen 24 maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk. De straffen zijn conform de eis van Justitie. Alle minderjarige verdachten krijgen bovendien een proeftijd van twee jaar en moeten zich verplicht laten begeleiden door Jeugdzorg.

 Richard Nieuwenhuizen
Richard Nieuwenhuizen
Foto: Facebook

 De rechtbank in Lelystad acht bewezen dat zeven verdachten op 2 december in Almere grensrechter Nieuwenhuizen van voetbalclub Buitenboys hebben getrapt en geslagen. Alle zeven verdachten worden schuldig bevonden aan het medeplegen van doodslag op Nieuwenhuizen. Een andere doodsoorzaak dan geweld wordt door de rechtbank onwaarschijnlijk geacht.

De rechtbank liet maandagmiddag weten de getuigenis van de zoon van Richard Nieuwenhuizen 'zwaar te laten meewegen' in het vonnis. Michael stond er met zijn neus bovenop toen zijn vader ernstig werd toegetakeld.

De uitspraak in de zaak liep maandagmiddag vertraging op wegens de afwezigheid van een tolk voor de enige meerderjarige verdachte El-Hassan D. (51).

In de rechtbank zijn tien cameraploegen aanwezig, ook van buitenlandse media. De familie van de grensrechter zal de uitspraak aanhoren vanaf de publieke tribune. Van de zeven verdachten zijn er drie aanwezig in de rechtbank: de 51-jarige D, zijn zoon Yassine (16) en de 17-jarige Othman.

Nieuwenhuizen werd op 2 december na een wedstrijd tussen zijn club Buitenboys uit Almere en Nieuw Sloten door een groep spelers belaagd, tot twee keer toe tegen de grond gewerkt en tegen zijn hoofd en nek getrapt. Hij werd na enige uren onwel en overleed een dag later in het ziekenhuis. De zaak leidde tot een golf van afschuw en verontwaardiging.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.4 °C
Z3
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - 0.0%