Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Wachtgeld voor politici verder versoberd

19 JUN 2013

DEN HAAG - De wachtgeldregeling voor politici die worden ontslagen, aftreden of niet langer een politiek ambt vervullen, wordt verder versoberd. Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken is het met VVD en PvdA eens dat de maximale uitkering die bedoeld is om de periode tot het pensioen te overbruggen, wordt gehalveerd van 10 naar 5 jaar.

Hero Brinkman ontving na zijn vertrek uit de politiek al meer dan 60.000 euro wachtgeld.
Hero Brinkman ontving na zijn vertrek uit de politiek al meer dan 60.000 euro wachtgeld.
Foto: Fotopersbureau Dijkstra

Plasterk zei woensdag in de Kamer dat hij er nog wel over in overleg zal moeten met de Vereniging Nederlandse Gemeenten en met belangenorganisaties van burgemeesters, raadsleden en wethouders. Plasterk zei ook dat dit het wat hem betreft wel is bij de verdere versobering van het wachtgeld.

Politici kunnen immers elk moment ontslagen worden, ook voor bijvoorbeeld fouten van een voorganger. Dan moeten ze er wel zeker van zijn dat ze ook op de dag na hun ontslag nog een „boterham hebben”, aldus Plasterk. „Deze versobering is proportioneel, maar hier wil ik wel de grens trekken.”

Politieke ambtsdragers zoals ministers, gedeputeerden en wethouders kunnen nu nog vanaf hun 55e tot hun pensioen genieten van de verlengde wachtgeldregeling. De leeftijd voor deze regeling moet worden opgetrokken naar 60 jaar, bepleitten PvdA en VVD.

VVD en PvdA, en ook Plasterk, voelen niets voor het voorstel van de SP om de wachtgeldregeling voor politieke ambtsdragers helemaal af te schaffen. Volgens hen moeten politici en bestuurders in vrijheid kunnen opstappen zonder na te moeten denken of er de volgende dag nog wel brood op de plank is.

Vorige maand stemde het kabinet al in met een voorstel van Plasterk om de wachtgeldregeling voor gemeenteraadsleden en Provinciale Statenleden af te schaffen. Dat gebeurt na de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 en de provinciale verkiezingen een jaar later.

Ook onder het vorige kabinet is de regeling al versoberd. Rutte I kortte de wachtgeldregeling voor politici en bestuurders in met 10 maanden. De maximumduur van 4 jaar van het wachtgeld werd ingekort tot 3 jaar en 2 maanden, zoals die ook bij de WW geldt.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.3 °C
Z3
Beurs AEX
AEX 529.68
+ / - +0.19%