Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Schultz meldde gevoelige informatie niet'

29 JUN 2013

DEN HAAG - Melanie Schultz van Haegen heeft bij haar aantreden als minister van Infrastructuur en Milieu in 2010 niet gemeld dat haar man aandelen bezat in een bedrijf dat nauwe banden onderhield met haar ministerie. De Volkskrant meldt zaterdag dat haar man, Haro Schultz van Haegen in augustus 2011 bijna 3 miljoen euro verdiende met de verkoop van het beleggingsvehikel waar dit bedrijf inzat.

Minister Melanie Schultz van Haegen (R) en staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu tijdens een debat in de Tweede Kamer over het rapport ProRail van de Inspectie Leefomgeving en Transport
Minister Melanie Schultz van Haegen (R) en staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu tijdens een debat in de Tweede Kamer over het rapport ProRail van de Inspectie Leefomgeving en Transport
Foto: ANP

Het gaat om het certificeringsbedrijf Kiwa uit Rijswijk dat in opdracht van het ministerie onder meer de uitgifte van vergunningen in de vervoersbranche verzorgd.

Als minister heeft Melanie Schultz van Haegen grote bemoeienis met het bedrijf. Ze stelt onder meer de tarieven vast die Kiwa in rekening mag brengen. Kamerleden en branche-organisaties hadden geklaagd over het vergunningsmonopolie en de hoge kosten van Kiwa.

'Wel gemeld'

Minister Melanie Schultz (Infrastuctuur) heeft voor haar aantreden als bewindspersoon wel degelijk aan formateur Mark Rutte laten weten dat haar man aandelen had waar hij geen zeggenschap over had. Daarmee heeft ze volgens 'het Handboek van aantredende bewindspersonen' gehandeld, stelt ze zaterdag in reactie op berichtgeving in de Volkskrant.

„De beoogd minister liet de formateur weten dat haar man aandelen had zonder zeggenschap over de beleggingen. De minister herkent zich dan ook niet in het beeld dat door de Volkskrant wordt geschetst”, aldus een woordvoerder.

De zegsman geeft verder aan dat de man van Schultz drie dagen voor haar beëdiging het werk als adviseur bij Kiwa dat betrekking had op het ministerie, heeft neergelegd. Daarover is de inspectie in oktober 2010 per brief geïnformeerd. Over de aandelen in het bedrijf waar Kiwa onder viel is niet specifiek gesproken, maar dat is volgens het Handboek ook niet nodig omdat er geen sprake was van zeggenschap, stelt de woordvoerder.

Haro Schultz stelt in de krant dat „zijn aandelenbelang niet ter zake deed”. „Wij wilden alles netjes doen, zo zijn we. Alles is gelopen volgens het Handboek.”

Kiwa bevestigt dat Haro Schultz zijn adviseurschap voor het bedrijf heeft neergelegd zodra duidelijk werd dat zijn vrouw minister zou worden. Hij had daarna nog wel korte tijd een klein pakket aandelen, maar geen enkele invloed op of bemoeienis met Kiwa. Het bedrijf doet het verhaal van de Volkskrant af als „feitelijk onjuist op cruciale onderdelen en gebaseerd op foutieve aannames (..) waarbij niet-bestaande dwarsverbanden tussen partijen worden gelegd”.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
12.6 °C
ZZW2
Beurs AEX
AEX 528.86
+ / - +0.04%