Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

VVD'er Houwers stapt op om integriteitskwestie

22 JUL 2013

DEN HAAG - VVD-Kamerlid Johan Houwers legt per direct zijn functie neer vanwege een 'integriteitskwestie'. Hij wordt verdacht van valsheid in geschrifte.

Johan Houwers
Johan Houwers
Foto: ANP

De reden is dat er aangifte tegen hem is gedaan omdat hij bij het afsluiten van zijn hypotheek onjuiste inkomensgegevens zou hebben verstrekt aan een financiële instelling. Dat zou gebeurd zijn voor hij in 2010 in de Kamer kwam. De Rijksrecherche heeft een onderzoek tegen hem ingesteld, dat nog loopt.

Zelf is Houwers van mening dat hij geen onjuiste gegevens heeft verstrekt. Maar hij vindt dat hij hangende het onderzoek ,,mijn functie als Tweede Kamerlid niet op passende wijze'' kan invullen. Hij heeft Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg maandag laten weten dat hij ,,met pijn in het hart'' afstand doet van zijn Kamerzetel (lees hier de hele brief).

Houwers wil lopende het onderzoek van de Rijksrecherche geen details meedelen. Hij stelt: ,,In de komende tijd zal ik mijn best doen deze zaak af te wikkelen, mijn naam zo snel mogelijk te zuiveren zodat ik niet langer onderwerp van onderzoek of discussie meer zal zijn. Ik heb daar alle vertrouwen in.''

Houwers was vanaf 8 november vorig jaar lid van de Tweede Kamer. Ook van 2010 tot 2012 zat hij in de Kamer. Daarvoor was hij lid van de gemeenteraad van Winterswijk en van de Provinciale Staten van Gelderland. Ook was hij jarenlang actief in de makelaardij. 

Houwers kwam enkele weken geleden nog in het nieuws toen hij opperde ,,uit veiligheidsoverwegingen voor mensen en dieren'' wolven af te schieten. Hij zei dat na de ontdekking van een doodgereden wolf in de Noordoostpolder.

De VVD wordt de laatste tijd geplaagd door diverse incidenten, waardoor het bestuur zich genoodzaakt voelde om integriteit extra onder de aandacht te brengen. VVD’ers die voor de partij gekozen worden of bestuurder zijn, moeten zelfs een integriteitsverklaring tekenen.

Ook stelde de VVD een permanente commissie in die zich met integriteitskwesties in de partij bezighoudt. Bij opleidingen zal aandacht worden geschonken aan integriteit en kandidaat-politici moeten een vragenlijst invullen om hun risicoprofiel over integriteit te kunnen beoordelen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
12.6 °C
ZZW2
Beurs AEX
AEX 528.86
+ / - +0.04%