Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Maurice de Hond

Weinig animo voor verkiezing gemeenteraad

04 AUG 2013

AMSTERDAM - Weinig mensen zien het zitten om volgend jaar te stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Slechts 42 procent van de kiezers geeft momenteel aan naar het stembureau te zullen gaan. Dat blijkt zondag uit de enquête van Maurice de Hond. Bij de vorige lokale verkiezingen, in 2010, was de opkomst 54 procent. De reden is niet bekend.

Foto: maurice de hond

De lokale animo is het grootst onder de kiezers van VVD en PvdA. Iets meer de helft van hun landelijke kiezers zal ook voor de gemeenteraad gaan stemmen: 53 procent van de PvdA'ers en 52 procent bij de VVD. Van de D66- en CDA-kiezers is 51 procent van plan te gaan stemmen.

Bij PVV en 50PLUS zullen juist weinig kiezers de moeite nemen naar het stembureau te gaan. De PVV doet maar in een paar gemeenten mee, 50PLUS werkt samen met een paar lokale ouderenpartijen maar doet niet zelfstandig mee.

De Hond verwacht daarom dat de lokale uitslag afwijkt van de landelijke tendens. In de peilingen doen VVD en PvdA het namelijk al tijden slecht, PVV en 50PLUS boeken een flinke winst.

De gemeenteraadsverkiezingen zijn in maart volgend jaar. Enkele maanden later wordt er gestemd voor het Europees Parlement. De animo daarvoor is nog lager. Ongeveer een op de drie Nederlanders wil daarvoor stemmen. Dat is vergelijkbaar met de vorige Europese verkiezingen.

In de nieuwe peiling van De Hond staat de coalitie wederom op 35 zetels, tegen 79 in de huidige Tweede Kamer. PVV blijft virtueel de grootste partij met 29 zetels, voor de SP (23). 50PLUS stijgt van 2 zetels in de Kamer naar 11 bij De Hond. Ten opzichte van vorige week zijn de verschillen minimaal.

De Hond vroeg de deelnemers aan de peiling ook naar de volledige legalisering van softdrugs. Van de ondervraagden is 54 procent voor en 38 procent tegen. De rest weet het nog niet. Kiezers van D66 en SP zijn overwegend voor, CDA'ers hebben de meeste bezwaren.

Uruguay besloot woensdag als eerste land in de wereld om softdrugs volledig legaal te maken. In het Zuid-Amerikaanse land is het voortaan toegestaan om hennep te telen, te verkopen en te gebruiken. In Nederland wordt recreatief gebruik door de vingers gezien en mag wiet onder strenge voorwaarden worden verkocht in coffeeshops.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.8 °C
ZZW1
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%