Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Massale fraude door nepartsen

07 SEP 2013

HILVERSUM - Persoonlijke declaratiecodes van artsen worden misbruikt door oplichters die daarmee veel geld buitmaken. Dat meldde RTL Nieuws zaterdagavond. De nepartsen en nepzorginstellingen dienen op grote schaal valse declaraties in, soms zelfs met medeweten van de 'echte' artsen en specialisten.

Foto: ANP

Zorgverzekeraars Achmea en DSW beschikken over honderden van dit soort fraudedossiers. Ook van overleden of gepensioneerde artsen worden de declaratiecodes misbruikt. Uit het onderzoek van RTL onder zorgverzekeraars blijkt dat misbruik van artsencodes inmiddels een van de grootste vormen van fraude is geworden.

Tweede Kamerleden willen snel opheldering van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) over de fraude. CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot wil Schippers dinsdag in het vragenuurtje spreken over de kwestie. „De minister moet hercontroles van de codes mogelijk maken om misbruik te voorkomen.”

Volgens de PvdA moet de controle op zorgcodes strikter wiorden en moet misbruik pittiger worden bestraft. „In tijden dat we elke zorgeuro twee keer om moeten draaien, is fraude met zorggeld onacceptabel”, zei Kamerlid Lea Bouwmeester. „De organisatie die verantwoordelijk is voor het beheer van de codes, moet meer doen om fraude te voorkomen.” Schippers heeft al een pakket aan maatregelen aangekondigd om zorgfraude aan te pakken. De PvdA had haar daarom gevraagd, aldus Bouwmeester.

SP-Kamerlid Renske Leijten ziet in de fraude het bewijs dat artsen niet per behandeling moeten worden betaald, maar in loondienst zouden moeten komen. Volgens haar staat dit voor het „failliet van de zelfregulering”. „Hoe kun je fraude bestrijden als je de toegang tot declareren zo open laat staan?“

VVD-Kamerlid Anne Mulder verwijst naar het plan van aanpak van zorgfraude dat Schippers voor Prinsjesdag naar de Kamer wil sturen. „Ik reken erop dat deze fraude met dat plan ook wordt aangepakt.”

Niet alleen het CDA, maar ook de PvdA heeft aangekondigd dinsdag mondelinge vragen te willen stellen tijdens het vragenuurtje.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
11.9 °C
O2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%