Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Omstreden Van Rey toch op VVD-lijst

12 SEP 2013

roermond - De van corruptie en witwassen verdachte oud-wethouder en -senator Jos van Rey is door de VVD toch weer op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Roermond gezet. De partij heeft geen zin om de uitkomst van het justitiële onderzoek naar de omstreden politicus nog langer af te wachten.

Jos van Rey.
Jos van Rey.
Foto: ANP

,,Deze lange periode van onzekerheid is schadelijk voor de VVD”, aldus het landelijke partijbestuur tegen Nieuwsuur. Tegen Van Rey loopt sinds vorig jaar een strafrechtelijk onderzoek wegens corruptie en het lekken van informatie uit de procedure voor de benoeming van de nieuwe burgemeester van Roermond.

Het bestuur van de VVD Roermond is altijd achter Van Rey blijven staan en droeg hem eerder dit jaar al voor als lijstduwer voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014. Toen werd het nog teruggefloten door het hoofdbestuur van de VVD, maar dat is nu toch overstag gegaan, vanwege het ‘getreuzel’ van het Openbaar Ministerie. Van Rey is daarom op de voorlopige lijst gezet. Op welke plek hij uiteindelijk komt, bepaalt het lokale bestuur na de ledenvergadering.

Definitieve kandidatenlijst

In november wordt de definitieve kandidatenlijst voor de verkiezingen vastgesteld. Dan adviseert het bestuur over de volgorde van de kandidaten. De lijst die maandag onderwerp van gesprek vormt, is een alfabetische kandidatenlijst. Jos van Rey is in Roermond zeer populair. Binnen de lokale VVD is er nauwelijks oppositie tegen zijn kandidatuur.

Van Rey wordt verdacht van corruptie en trad daarom in oktober 2012 af als senator en wethouder. De woordvoerder van het OM gaf in een reactie aan dat het onderzoek nog „geruime tijd” zal duren. „Het doel van het OM is waarheidsvinding. Dat brengt met zich mee dat er een tijd mee gemoeid is.”

Het hoofdbestuur stelt het in het algemeen verstandig te vinden dat „mensen die in opspraak zijn, zich direct terugtrekken uit welke politieke activiteit dan ook”. Het benadrukt echter ook dat dit de eigen verantwoordelijkheid van het lid is en dat Van Rey het recht heeft zich te kandideren zolang er geen aanklacht tegen hem ligt. De kwestie rond de kandidatuur van Van Rey wordt wel voorgelegd aan de onlangs ingestelde integriteitscommissie van de partij. Volgens Victor Cillekens van het bestuur van de VVD in Roermond is er nog geen contact geweest met het hoofdbestuur. „Van Rey heeft vorig jaar meteen zijn verantwoordelijkheid genomen door zijn functies neer te leggen. Een politicus leeft in een glazen huis en kan zich niet verweren tegen aantijgingen. Daarom zou het de verantwoordelijkheid van het OM moeten zijn om binnen een redelijke termijn met uitkomsten te komen. Maar er is na al die tijd nog niet eens een aanklacht.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
11.2 °C
Z2
Beurs AEX
AEX 528.47
+ / - -0.04%