Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

VVD'er Van Rey al twee jaar zwaar onder vuur

16 SEP 2013

ROERMOND - Voormalig VVD-wethouder en senator Jos van Rey ligt al bijna 2 jaar zwaar onder vuur, maar hij keert volgend jaar mogelijk terug in de Roermondse politiek. Een chronologie:

Foto: Jeroen Kuit

2011

1 oktober: De Limburgse kranten beschuldigen de Roermondse wethouder Van Rey van de schijn van belangenverstrengeling. Hij beslist volgens de berichten mee over kwesties waarin de bevriende projectontwikkelaar Piet van Pol is betrokken.

3 oktober: Burgemeester Henk van Beers geeft opdracht voor een integriteitsonderzoek naar de wethouder.

2012

19 maart: Het onderzoek wijst uit dat Van Rey de schijn van belangenverstrengeling heeft gewekt door zijn vriendschap met de projectontwikkelaar. Van feitelijke belangenverstrengeling is geen sprake, concludeert onderzoekster en oud-minister Winnie Sorgdrager.

6 april: De Roermondse gemeenteraad bepaalt dat Van Rey mag blijven.

8 juni: De VVD in Limburg draagt Van Rey voor als gedeputeerde.

22 juni: Van Rey wordt geen gedeputeerde, omdat het CDA zich verzet tegen zijn benoeming.

19 oktober: De Rijksrecherche valt binnen bij Van Rey en doorzoekt zijn kamer in het stadhuis. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem van corruptie en lekken over de procedure voor de nieuwe burgemeester van Roermond. Ook de voorgedragen VVD'er Ricardo Offermanns is verdachte.

22 oktober: Van Rey stopt als wethouder en senator. Offermanns stopt als burgemeester van Meerssen en trekt zich terug als burgemeesterskandidaat voor Roermond.

23 oktober: De VVD stapt uit de coalitie in Roermond.

2013

29 januari: De politie gaat ook op zoek bij projectontwikkelaar Piet van Pol. Hij wordt verdacht van betalen van smeergeld aan vriend Jos van Rey.

18 mei: Onder druk van de publieke opinie haalt het bestuur van de VVD in Roermond Jos van Rey van de kieslijst af voor de raadsverkiezingen in 2014.

1 juni: Van Rey kiest de aanval en zegt in de media dat justitie als een losgeslagen bende tekeergaat. Hij vermoedt een politieke afrekening.

16 september: De leden van de VVD in Roermond beslissen of Jos van Rey kandidaat wordt voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.3 °C
ZW3
Beurs AEX
AEX 528.58
+ / - -0.02%