Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'VVD dreigde met ingrijpen om Van Rey'

16 SEP 2013

ROERMOND - Voorzitter Benk Korthals van het landelijke VVD Bestuur heeft zaterdag met ingrijpen gedreigd als Jos van Rey op de kandidatenlijst voor de VVD Roermond geplaatst zou worden. Dat zei het uit de VVD Roermond gestapte raadslid Dré Peters maandagavond. Peters gaf een toelichting op het opstappen van een groot deel van de VVD-fractie in Roermond.

Oud-Eerste Kamerlid en -wethouder Jos van Rey houdt een toespraak tijdens de besloten ledenvergadering van de VVD in Roermond.
Oud-Eerste Kamerlid en -wethouder Jos van Rey houdt een toespraak tijdens de besloten ledenvergadering van de VVD in Roermond.
Foto: ANP

Donderdag nog had Korthals volgens Peters laten doorschemeren dat de plaatsing van Van Rey op de kandidatenlijst geen probleem zou zijn. Vrijdag werd hij volgens Peters 'overruled' door premier Mark Rutte. Die zei het onverstandig te vinden als mensen die door justitie verdacht worden van corruptie op een kandidatenlijst komen.

Zaterdag draaide Korthals daarop 180 graden, aldus Peters, en dreigde deze met ingrijpen. Dat was de druppel die de emmer deed overlopen. Van de 11 VVD-raadsleden stapten er maandag 7 over naar de nieuwe Liberale Partij. Ook Jos van Rey stapt over. Peters wordt waarschijnlijk lijsttrekker, Van Rey lijstduwer, zei Peters.

Van de 25 kandidaten op de VVD-groslijst zijn er 15 overgegaan naar de nieuwe partij.

Strijdbaar

Tijdens de ledenvergadering van de VVD Roermond maandagavond in café de Stern, toonde Jos van Rey zich strijdbaar. Bij de aangekondigde oprichting van een nieuwe partij legde hij uit waarom hij over is gestapt. „Je kunt van niemand het grondrecht afnemen om op een kieslijst te gaan staan”, zei hij. In de gemeenteraad van Roermond wil hij met de nieuwe Liberale Partij gaan samenwerken met de VVD.

De sfeer in café de Ster was goed. „We hebben geen ruzie”, zei Peters over de VVD. „Integendeel. We drinken met elkaar een pintje.” Volgens hem is Jos van Rey zwaar teleurgesteld dat hij uit de VVD moet stappen na bijna 50 jaar lid te zijn geweest van die partij.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.2 °C
ZZW2
Beurs AEX
AEX 528.81
+ / - +0.06%