Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Multinationals pakken landroof niet aan'

02 OKT 2013

DEN HAAG - De tien grootste voedselbedrijven ter wereld doen veel te weinig om te voorkomen dat in arme landen grond wordt geroofd om er suiker op te verbouwen. Dat stelt Oxfam Novib in een woensdag gepubliceerd rapport.

Foto: ANP

Bedrijven als Coca-Cola, Nestlé, Unilever en Pepsico hebben volgens Oxfam Novib „als opkopers van suiker de verantwoordelijkheid” om zogenoemde landroof en de bijbehorende mensenrechtenschendingen aan te pakken. Bijvoorbeeld door daarover afspraken te maken met de overheden in die landen en met de handelspartners waarvan de bedrijven suiker kopen. „Ook al hoeft het niet van de wet en bezitten deze bedrijven de plantages niet zelf. Ze zijn namelijk wel gebonden aan internationale afspraken over mensenrechten.”

Sinds 2000 is door tussenhandelaren zeker 4 miljoen hectare land geclaimd voor suikerplantages, die onder meer leveren aan grote voedselproducenten. Volgens Oxfam Novib zijn de tien grootste voedselproducenten van de wereld niet open over wat ze doen om landroof tegen te gaan en voeren ze evenmin een zerotolerancebeleid.

Coca-Cola, één van de grootste suikergebruikers ter wereld, liet in een reactie weten dat het bedrijf „samenwerkt met Oxfam Novib om wereldwijde uitdagingen aan te kaarten”. Het bedrijf zet zich voor duurzame productie in met speciale richtlijnen. „Die roepen op tot erkenning en behoud van de rechten van gemeenschappen en volken om toegang te houden tot hun land en de bijbehorende grondstoffen en promoten het respect voor mensenrechten op het boerenbedrijf door werkgevers en -nemers.”

Volgens de directeur campganes bij Oxfam Novib, Tom van der Lee, ligt dat wat genuanceerder: „Wat ons betreft is er nog geen sprake van samenwerking. We zijn met ze in gesprek en hebben kritische vragen over landconflicten in de suikerketen bij Coca-Cola neergelegd. We verwachten concrete stappen van Coca-Cola.”

Nestlé scoort in de ogen van Oxfam Novib het best van de tien bekeken bedrijven en laat weten daar trots op te zijn. Anderzijds is Oxfam Novib nog niet tevreden over de prestaties van het bedrijf. „We erkennen ook dat het verbeteren van de voedselzekerheid meer inspanning vereist van alle betrokken partijen, waaronder de voedingsindustrie. Wij ondersteunen de inspanningen van Oxfam Novib om vooruitgang te boeken er voeren op globaal niveau continu gesprekken”, aldus Nestlé in een reactie.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.5 °C
O2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%